Никарагуа - предизвикателство „Седемте вулкана“

Виж снимките

Чували ли сте за Огнения пръстен? Това е пояс обграждащ Тихия океан, който е с висока концентрация на силни земетресения и изригващи вулкани. ТрекМания ви предизвиква с едно епично приключение до най-красивите, най-високите и най-активните вулкани в Никарагуа, част от най-обширната вулканична система на Земята! Ще се изкачим до Телика (1036 м) и ще надникнем в постоянно бълващите пепел и газове кратери. Ще изкачим Сан Кристобал (1745 м) – най-високия вулкан в Никарагуа и сериозно предизвикателство за всеки планинар. Ще изкачим склоновете на Серо Негро и ще се спуснем по пясъка със борд или шейна! Ще обходим вулкана Ел Ойо и ще нощуваме на палатки в джунглите под него. Ще изкачим постоянно димящия Момотомбо (1297 м), издигащ се над бреговете на езерото Манагуа и предоставящ феноменален изглед над езерото, островите му и цялата страна. Ще атакуваме и вулкана Консепсион (1610 метра) намиращ се на остров Ометепе, в най-голямото езеро в страната! Черешката на тортата ще бъде нощно посещение на изумителния вулкан Масая, в чиито кратер бушува постоянно езеро от лава! До тук вулканите станаха 7, но това не е всичко :) Ще се разходим до водопадите на вулкана Мадерас, ще се потопим в горещите вулканични извори Охо де Агуа, ще посетим лагуната Апоя, разположена в гигантски кратер и ще разгледаме фумеролите и врящите кални езера на Сан Хасинто.


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Полет София – Централна Америка.

 • 2

  Полет до Манагуа – столицата на Никарагуа. Кацане в късния следобед и трансфер до град Леон. Леон е туптящото сърце на страната с богат културен и нощен живот. Градът с колониална архитектура има страхотна атмосфера и ще бъде наш базов лагер за следващите няколко дни. Настаняване в хотел. Вечерта ще се разходим из уличките на Леон и ще си намерим местен ресторант за първите ни студени бири и вкусни специалитети в Никарагуа (свободна консумация)!

 • 3

  Закусваме и се отправяме към първият си вулкан Телика. Разположен на около 30 километра от града, активния вулкан представлява да застъпващи се кратера, от които постоянно се издигат облаци пепел и газове. Ще направим преход до върхът на вулкана, за да надникнем в пушещите пещи под нас! Гледката от тук е страхотна и обхваща и следващите ни цели – Сан Кристобал, Серо Неро и Момотомбо! Обяд. Следващата ни цел за деня са покрайнините на Сан Хасинто, където ще видим множество фумероли и врящи кални езера, напомнящи изригването на близкия вулкан Санта Клара. Късно следобед се връщаме в Леон, за поредната ни разходка из града и вкусна вечеря (свободна консумация)

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 13 км.

 • 4

  Ставаме много рано и закусваме добре – днес ни очаква едно от двете много сериозни изкачвания. Трансфер с бус, а след това и с 4х4 джип ни отвеждат до подножието на най-високия вулкан и един от най-активните вулкани на Никарагуа – Сан Кристобал. Върхът на вулкана е увенчан от масивен кратер с диаметър от половин километър, бълващ нагорещени газове! Предстои ни сериозно изкачване, първо през джунгли, ниска растителност, а след това по стръмните покрити с камъни и пепел склонове на вулкана. Денивелацията е голяма, но всяка крачка нагоре ще бъде възнаградена с фантастичната панорама, на която ще станем свидетели от 1745 метра – върхът на Сан Кристобал! Обяд. Правим почивка, снимки и започваме дългото спускане към подножието му. Вечерта ще отпразнуваме успешното изкачване в Леон.

  Денивелация (+): 1550 м. Денивелация (-): 1550 м. Разстояние: 17 км.

 • 5

  Ставаме рано – очаква ни поредния дълъг ден, наситен с много емоции и приключения! Първата ни цел за деня са покритите с черна пепел склонове на Серо Негро. Изкачването до върха му ще бъде значително по-лесно и кратко след вчерашния сериозен преход, но от най-високата му точка ни чака ново предизвикателство – Сандбординг! Тези които искат, ще се спуснат до подножието на вулкана, пързаляйки се по склоновете му със шейна или борд, където ще се срещнат със слезлите пеш по обратния път! Обяд. Правим почивка и се отправяме на трек из джунглите по склоновете на вулкана Ел Ойо, където ни очаква готов кемп с палатки. Вечеря. Ще прекараме една незабравима вечер в подножието на кратерите на вулкана, обгрижвани от местния екип.

  Денивелация (+): 970 м. Денивелация (-): 220 м. Разстояние: 18 км.

 • 6

  Закусваме с гледка към изгряващото слънце и се започваме траверса на вулкана Ел Ойо. Преминаваме покрай нестандартните му кратери и се спускаме по полегатите склонове от другата му страна. Крайната ни цел е лагуната Асососка – езеро разположено в голям кратер на застинал вулкан, пълно със сладка вода. Тук ще се потопим в края на прехода, за да отпочинем и да се освежим преди да отпътуваме към Леон. Вечеряме в местен ресторант (свободна консумация) и се отдаваме на „лукса“ на цивилизацията – горещ душ и меко легло.

  Денивелация (+): 50 м. Денивелация (-): 580 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Отново ставаме рано и напускаме Леон, време е да пренесем базовия си лагер в друг красив град – Гранада! Преди това обаче, ни предстои следващото сериозно предизвикателство – димящия връх на вулкана Момотомбо! Очаква ни близо еднокилометрово изкачване по скалист терен и вулканична пепел, което ще бъде възнаградено със спираща дъха гледка! В краката ни е величественото езеро Ксолотлан, известно още като Манагуа. Далеч от двете ни срани, чак до хоризонта се вижда редицата от вулкани, прекосяващи цялата страна! Незабравим изглед от който трудно ще откъснем очи! Време е да започнем дългото спускане към транспорта ни. Отпътуваме за Гранада и се настаняваме в хотел. Ще се разходим из старинните улички на града и ще се запознаем и с неговите ресторанти ;)

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 12 км.

 • 8

  Днес имаме почивен ден… Е не точно почивен, просто няма да изкачваме вулкани :) Очаква ни обаче разходка с лодка из островите на Гранада – архипелаг от малки островчета близо до брега на езерото, които желаещите могат да достигнат и с каяк. Следобед ще опознаем Гранда и ще напазаруваме местни плодове и сувенири. Нощувка в хотел.

 • 9

  Закусваме и се отпътуваме за лагуната Апойо – голямо езеро, разположено на дъното на още по-голям кратер! Ще посетим няколко панорамни точки за снимки към езерото и кратера и ще прекараме време в изследване на бреговете на езерото. Обяд. След като обядваме е местен ресторант, ще се отправим към вероятно най-известния и посещаван вулкан в цялата страна – Масая! Това е първият и най-голям Национален Парк в Никарагуа, състоящ се от няколко калдери и вулканични конуса. В централния кратер винаги бушува езеро от лава и ние ще останем до нощта, когато ще можем да наблюдаваме заревото на бушуващата стихия най-добре! След наблюдението и снимките се връщаме обратно в хотела в Гранада.

 • 10

  След закуска ни очаква трансфер до Сан Хуан, а от там ферибот до остров Ометепе – най-големия остров в езерото Никарагуа. Предстои ни разходка с каяци по река Истиан, по време на която ще можем да наблюдаваме впечатляващо разнообразие от флора и фауна. Ще имаме възможност да наблюдаваме десетки видове тропически птици, влечуги и дори алигатори. Разбира се, постоянен наш спътник ще бъде гледката към двата вулканични конуса на острова Мадера и Консепсион – нашето утрешно предизвикателство. Вечерта се настаняваме в хотел за нощувка.

 • 11

  Закуска. Ранно ставане, закуска и трансфер до подножието на най-високия вулкан на острова – вулканът Консепсион, нашето последно голямо предизвикателство в Никарагуа! Както и на вулкана Сан Кристобал ни очакват голяма денивелация и предизвикателен терен, преодоляването на които ще бъде възнаградено с удовлетворение и страхотна гледка от върха! Разположен на остров, в центъра на езерото Никарагуа, вулканът предоставя уникална гледка, която няма къде другаде да видите! Обяд. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и ако има време се насочваме към минерални извори в подножието на вулкана за заслужена релаксация! Нощувка в хотела.

  Денивелация (+): 1450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 12 км.

 • 12

  Закуска. Днес ще продължим изследването на острова. Ще посетим предпоследния си вулкан в Никарагуа – Мадера. Тук ще направим полудневен трек до водопади, навътре в джунглите покриващи склоновете на вулкана. Тропическата растителност ще бъде освежаваща гледка след няколко дни на вулканична пепел и скали. Обяд. Следобед отново ще релаксираме и ще имаме възможност да напазаруваме местни сувенири. Нощувка в хотел.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 9 км.

 • 13

  Ставаме рано и хващаме ферибота за основната суша. След кратък трансфер се озоваваме по склоновете на вулкана Момбачо. Тук ще прекараме няколко часа по високите върхове на дърветата, в самата корона на джунглата! Предстои ни преминаване по въжени мостове и спускане по тролеи от дърво на дърво. Следобед отпътуваме към Манагуа и се настаняваме в хотел. Нощувка.

 • 14

  Полет към България.

 • 15

  Възможно е удължаване на програмата и посещение на Атлантическото крайбрежие, престой на Карибски острови и гмуркане при желание от групата.


Включва:

 • Всички вътрешни трансфери нужни за програмата
 • Комфортен транспорт в Никарагуа според програмата
 • Настаняване в хотели в Леон, Гранада, остров Ометепе и Манагуа
 • Бивачна екипировка за нощувката по склоновете на Ел Ойо
 • Упоменатите в програмата обеди и закуски
 • Всички разрешителни и такси за изкачване на върховете
 • Английско говорящи местни водачи за изкачване на вулканите 
 • Професионален водач от България
 • Туровете с каяци, тролеите и всички входни такси за националните паркове
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" и застраховка покриваща "Ковид 19 - карантина и лечение"

Не включва:

 • Самолетните билети София – Манагуа – София
 • Допълнителни нощувки наложени от графика на полетите
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи и атракции извън описаните в програмата
 • Таксита или трансфери извън описаните в програмата
 • Разходи за наем на екипировка или планинска екипировка
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече