Ртань и Озрен - пролет в Сърбия

Виж снимките

Пролетта запшочва и ТрекМания се отправя на едно приключение из рядко посещаваните сръбски планини. Първата част на пътуването ще ни отведе до района на Сокобаня и планината Озрен, за да изкачим първенеца ѝ Лесковик, обграден от гъсти гори и шеметни скални отвеси. Ще посетим още впечатляващата крепост Сокоград, а ако имаме време и водопада Рипалька. Втората ни цел е планината Рътань – прочута с формата си на почти перфектна пирамида, Рътань беше сочена за място-убежище където желаещите можеха да се спасят от Армагедон 2012 :D! Едно е сигурно обаче – скалните ръбове на „пирамидата“ предоставят страхотни възможности за преход, а обзорния връх – великолепни панорами! Всичко това ще гарнираме с комфортно настаняване и вкусна храна в избрана кафана!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Сърбия. Достигаме подножието на планината Озрен и се отправяме на приятен преход до първенеца – Лесковик (1178 метра) Обграден от една страна с гъста гора, а от другата с непристъпни отвеси, върхът е страхотно място за снимки, а ние също ще го ползваме за почивка и снимки! Връщаме се към мястото за среща с транспорта и се отправяме към района на Сокобаня. По пътя ще посетим водопада Рипалька висок 40 метра, а след това ще се разходим по живописната долина на река Моравица и ще се изкачим до впечатляващата крепост Сокоград. Вечерта ще похапнем в отбрана местна кафана. Нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме. Нашата цел за днес е впечатляващата планина Рътань. Този варовиков гигант се издига като гигантска каменна пирамида с почти перфектна форма, а първенецът му Шиляк представлява чудесна цел за изкачване. Интересната му форма е и причина за нестандартни теории, с които водачът ще ви запознае :) В зависимост от времето и кондицията на групата ще направим изкачването и спускането от върха по различни и атрактивни маршрути. Късно следобед отпътуваме за България, като по пътя можем да спрем и хапнем сръбски специалитети. Прибиране в София след 20:30 часа.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече