Балканът за ТрекМаниаци – Марагидик, Малката Козя Стена, Пенчовско пръскало и Петканови водопади

Виж снимките

В най-свежия сезон, когато водопадите са най-пълноводни, ТрекМания се отправя към едно от най-красивите и диви кътчета на Централен Балкан! Ще ви отведем до места, на които рядко стъпва човешки крак и до кътчета, които са емблематични за цяла Стара Планина! Първият ден ще се потопим в едни от най-дивите гори на Национален парк Централен Балкан, ще видим страховити пейзажи от Северен Джендем и ще изкачим красавецът Марагидик по северозападния му ръб. Вторият ден ще направим епична обиколка из Пенчовска планина и ще стъпим на връх Малката Козя стена – потаен каменен титан, от който се откриват брутални гледки към ждрелото на Тъжа и величествения водопад Кадемлийското пръскало. Ще видим още два мистични водопада, до които рядко някой се докосва – Пенчовското пръскало и Петкановите водопади. Последния ден от приключението ни ще ни отведе до подножието на Кадемлийското пръскало, а след това ще направим нестандартно спускане на север, съчетано с незабравими гледки към връх Ботев и Видимското пръскало!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“. Отпътуваме за района на хижа Видима. Поемаме срещу течението на Пръскалска река. След около час оставяме реката и пътя, който се вие край нея и започваме изкачването си към паметника на Цанко Дюстабанов. Вече сме излезли над вековните гъсти букови гори и хоризонтите край нас се разширяват и отдалечават. На север виждаме стотиците гънки на Предбалкана, а над нас се извисяват мощните северни склонове на връх Ботев и Юрушка грамада. Започва най-атрактивният и обзорен участък от пътеката. Тя се вие по стръмни тревисти склонове, заобикаля скални кули и жандарми и неусетно ни отвежда до връх Марагидик (Русалка) – 1889 метра. Панорамите към Голям Кадемлия, Ботев и долината на Тъжа са великолепни! Правим снимки, почиваме след дългото изкачване и се спускаме към хижа Тъжа. Настаняваме се и посрещаме залеза от верандата с бира в ръка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 9 км.

 • 2

  След закуска се отправяме към седловината Русалийски гробища и връх Русалиите – най-високата ни точка за деня. От тук продължаваме по обзорен маршрут с впечатляващи гледки към Тъжанското ждрело, който ще ни отведе до връх Малката Козя Стена (1708 метра). Подобно на по-известния си събрат – Козя Стена и този Старопланински красавец се отличава с величествени скални стени, но най-зашеметяващото му преимущество са гледките към Кадемлийското пръскало – най-пълноводния водопад в Балкана, а може би и в България! Правим снимки и почивка! Не ни се тръгва, но е време да се отправим към един „скрит“ водопад, на който е кръстен целия дял – Пенчовското пръскало. След като го снимаме, по стари овчарски пътеки ще достигнем и най-високия водопад, изливащ водите си в Тъжанското ждрело – каскадата на Петкановите Водопади! И тук правим почивка за снимки и да се полюбуваме на абсолютната дивотия, която ни заобикаля. В ранния следобед е отправяме обратно към Русалийски гробища, за да се спуснем към хижа Тъжа за заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 15 км.

 • 3

  След закуска се отправяме на разходка до подножието на Кадемлийското пръскало. Сгушено в сърцето на масива Триглав, водопадът събира води от множеството му потоци и реки и в тази част от годината е с чудовищен дебит!  Правим снимки, кратка почивка и по полегатия черен път, който ни е довел до тук се връщаме в хижата. Стягаме раниците и се отправяме отново към дивите простори на Балкана. Предстои ни спускане по нестандартен маршрут, предоставящ ни възможност да надникнем в отвесите на Северен Джендем и да се насладим на феноменални гледки към най-скалистата част на Стара планина! Достигаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София, като по пътя ще се отбием в изпитано заведение за заслужена почерпка. Пристигане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • 2 нощувки в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече