Виденица, Орлово око, Дяволската пътека и село Чала – Шеметни Родопи

Виж снимките

Предизвикваме ви с шеметно приключение в един от най-известните райони на Родопите и едни от най-впечатляващите забележителности! Отправяме се към Буйновското ждрело – величествен каньон прорязващ планината, обграден от вековни гори, алпийски поляни и страховити скали, даряващи пристъпилия към тях с незабравими гледки! Макар и връх Виденица и панорамната площадка Орлово око да са популярни за екскурзии с джипове, ТрекМания ще ви ги покаже по един нестандартен начин! Ще обходим горите около връх Виденица, ще се спуснем в Читак дере и ще видим скалния феномен Дяволския мост и няколкото впечатляващи водопада и ще се изкачим до връх Свети Илия. Ще направим два страхотни пешеходни прехода, ще видим уникална природа и феноменални гледки към Буйновското ждрело от всички страни и ще нощуваме в едно от най-панорамните села в цялата околност - Чала! Родопите ни зоват!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за околностите на село Чала. От тук поемаме по полегати черни пътища, осеяни с цветя пасища и пътеки, виещи се сред смърчови гори, към връх Виденица, известен още като Гьоз Тепе. Смята се че на върхът е имало древно тракийско светилище или крепост, но по-голямата част от останките са разрушени от иманяри и войни. Нас обаче ни влекат гледките – все пак Виденица не е случайно име! Видените гледки просто ще ни зашеметят! Фалакро, Пирин, Рила, яз. Доспат, безкрайно море от Родопски върхове… Гледките действително са зашеметяващи! Ще направим обиколка на върха, ще отпочинем и ще се отправим обратно към село Чала, където ще се настаним в уютна и комфортна къща за гости! Уникалното разположение на селото – над 1400 метра!, ще ни даде възможност да наблюдаваме впечатляващ залез, а любителите на ранното ставане и изгрев! Нощувка.

  Денивелация (+): 380 м. Денивелация (-): 380 м. Разстояние: 10 км.

 • 2

  След закуска се отправяме към Читак дере. Тук ще се спуснем по Дяволската пътека – поредица от горски пътеки и замайващи главата стълби, преодоляващи отвесни скали, които ще ни отведат до скалния феномен Дяволския мост и и до Скрития водопад. Оттук спускането ни продължава до достигане на дъното на Буйновското ждрело. Първата ни цел е достигната и сега ни предстои сериозно изкачване до другата страна на ждрелото и връх Свети Илия. Въпреки, че последните 200 метра денивелация са стръмни, всяка крачка към върха си заслужава, защото тук се намира обзорната площадка Орлово око! Кацнала на отвесни скали, извисяващи се на стотици метри над каньона, площадката виси във въздуха и предоставя шеметни изгледи във всички посоки! Правим снимки и почивка за обяд. Оттук се отправяме обратно към дъното на ждрелото и Ягодинската пещера, която ще посетим при достатъчно време. Очаква ни връщането към село Чала и преди да отпътуваме за София, ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече