Швейцарските Алпи – върховете на нашите мечти

Виж снимките

Алпите са най-мощната планинска верига издигаща се в Централна Европа на дължина повече от 1000 км. Хиляди върхове се възправят гордо към небесата, стотици ледници блестят под тях и безчет китни селца се гушат в тяхната сянка...Обаче когато човек си помисли за Алпите, неговата фантазия неусетно го пренася в пейзаж характерен именно за Швейцария. Трудно в Алпите се намират по-сурови върхове, по-дълги ледници и идилични картини! ТрекМания ви предлага една уникална програма достъпна за всеки, която ще ви отведе до едни от най-приказните места в Швейцарските Алпи! Предстоят ни два пълни дни в Цермат и десетки панорамни площадки, лифтове и влакчета, един от най-дългите висящи мостове в Европа, 360-градусова гледка от Щилтхорн, страхотен ден под жестоката северна стена на Айгер и феноменален билен преход над езерото Интерлакен! Подари си мечтаните алпийски панорами и незабравими изживявания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Алпите през Милано или Бергамо. Тук вече ни очаква нашият транспорт, който преминавайки през панорамния проход Симплон ни отвежда между двата основни алпийски масива в Швейцария и долината на река Рона. Оттук поемаме по наглед невзрачна планинска долина, която обаче завършва в едно от чудесата на планинския свят на Европа – Цермат и обграждащите го върхове. Настаняваме се в град Таш – вратата към Швейцарските планини в комфортен хотел. Нощувка.

 • 2

  Цермат – домът на тоблерона, пазен от страховития силует на Матерхорн! В ранните зори ще пристигнем с влак на централната гара на курорта (в града са забранени моторни превозни средства) и ще преминем по китните му улички и край старинните му къщи. Наша цел е лифта който ще ни отведе до Матерхорн Глейшър Парадайз – швейцарската версия на Егюй дю Миди, кацнала на връх Клайне Матерхорн. Ще имаме възможност да прекараме няколко часа в района на върха и да се насладим на страхотни панорами. Пред нас се издига перфектния Матерхорн, суровите зъбери на Дент Бланше и Вайсхорн, в далечината блестят Мон Блан, Гран Парадизо и Гран Комбен, а само на ръка разстояние са покритите с козирки ръбове на Полюкс, Кастор и Лискамите. Трудно може човек да се откъсне от такава панорама, но е време да потегляме обратно към Цермат. Следобеда се отправяме към Горнеграт с атрактивно влакче представляващо втората най-висока железница в Европа и най-високата открита железница на континента! Веднъж слезли от влакчето попадаме на обзорна площадка без аналог! Над нас се издигат северните склонове на масива Монте Роза увенчани от скалисти върхове и набраздени с нацепени ледници. Пред нас се вижда Матерхорн и цяла поредица от величествени сурови върхове, а ние си пийваме кафе или бира, на терасата пред ресторанта разположен на върха! Спускаме се обратно към Цермат и оттам с влака достигаме хотела ни за вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 3

  Днес ще направим разходка до подножието на един от най-красивите върхове в света – Матерхорн! След няколко минути возене с влак отново сме в центъра на Цермат и след кратка разходка се качваме на лифта за Шварцзее. Оттук ни очаква около 3 часов преход през алпийски пасища, покрай изумрудени езера и каменисти пътеки до хижа Хьорнли, разположена на ръка разстояние от върха! Веднъж човек погледнал Матерхорн от тази перспектива разбира мащаба и величието на този неповторим връх! Почиваме в хижата и се отправяме към Цермат. Финалният ни лифт в района ще ни отведе до връх Ротхорн, за последна гледка от високо над долината не Цермат. Правим си снимки за спомен и отпътуваме обратно с влака към хотела ни за почивка и нощувка.

 • 4

  Днес кратък трансфер ни отвежда до селцето Ранда. Тук ни очаква едно инженерно чудо, сливащо се прекрасно с върховете наоколо. Правим изкачване през гората от лиственици за около час и половина и малко след като достигнем най-високата си точка за прехода дъхът ни спира! Пред нас зее гигантска бездна, а над нея се простира на дългия пешеходен висящ мост в Алпите! Почти половин километър дълъг, мостът ще вдигне адреналина ни на макс! Спускаме се обратно до мястото за среща  с буса и отпътуваме за района на град Интерлакен. Преди това обаче ще спрем в село Кандерщег, където ни очаква друга страхотна изненада! Хващаме за кратко лифт, който ни отвежда до бреговете на изумително езеро – това е езерото Оешинен. Тук ще се разходим до панорамна площадка, от която се обхващат с един поглед както езерото така и заобикалящите го трихилядници, покрити с ледници. Правим снимки и се насочваме към хотела ни за нощувка.

 • 5

  Оправяме се към долината Лаутербрунен. Долина известна с огромните си лавини през зимата и стотиците си водопади през лятото. Първата ни цел са водопадите Списбахфол и Мюренбахфол високи над 250 метра! Около обяд с лифт ще достигнем китното селце Мюрен, откъдето ще продължим с впечатляваща гондола към панорамната площадка на връх Щилтхорн! Тук е разположен и ресторант – Пиц Глория, който се върти около оста си за по-малко от час и предоставя фантастични панорами на всеки посетител. А наоколо има какво да се види! Мьонх, Юнгфрау, Айгер.... Могат да се изброят десетки имена, на заобикалящи ни върхове, но ще оставим тази задача на водача ;) Спускаме се обратно до долината на Лаутербрунен и се отправяме към клисурата Трюмелбах за още едно инженерно и природно чудо. Тук с асансьор прокопан в скалите ще достигнем тясна планинска клисура с подземни водопади! В късния следобед се отправяме към хотела за почивка и нощувка.

 • 6

  Пътешествието ни из Швейцарските Алпи днес ще ни отведе до известното градче Гринделвалд и подножието на най-известната алпийска северна стена в света – Северната стена на Айгер! Достигаме с лифт района на връх Менлихен и се изкачваме до най-високата му точка. Панорамата от тук може да заплени всеки! Пред нас се издига студената скално-ледена стена на Айгер, над нея се белеят гребените на Мьонх и Юнгфрау, край нас пасат швейцарски крави на идилични пасища, а в краката ти ни пейзажа пропада стотици метри в долина Лаутербрюнен!   Ще направим панорамна обиколка на района и ще се разходим до подножието на прочутата стена на Айгер. Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуваме обратно за хотела. Нощувка.

 • 7

  Днес е последният ни ден в Швейцария, но преди да напуснем страната и да отпътуваме за Италия, ни чака една финална планинска изненада. Някъде над изумрудените води на езерото Интерлакен, се издига тревисто било, почти с ширината на нашето Конче. Тук полегата пътечка го траверсира и  предоставя възможност за страхотни снимки и уникални гледки. Точно тук ще се разходим и порадваме на Швейцарските Алпи за последно. В късния следобед отпътуваме за района на Домодосола, за последна нощувка в хотел и вечеря в страхотна пицария!

 • 8

  Отпътуваме за летището, но преди това ще ви заведем в Аутлет за спортна екипировка, където с готовност ще изхарчите всичко, което ви е останало от Швейцария ;)  Полет за София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 3 нощувки в хотел 4* в Таш в двойни стаи
 • 3 нощувки в частна вила 3* в Интерлакен изцяло за групата
 • 1 нощувка със закуска в 3* хотел в района на Домодосола
 • Включен Двудневен пълен пасс за лифтове и влакове в Цермат, Двупосочен билет до Менлихен, Двупосочен билет до Щилтхорн, Двупусочен билет до Бринзер, Двупусочен билет до езерото Оешинен (общо около 490 CHF)
 • Професионален български планински водач
 • - Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Италия – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности извън описаните в програмата
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече