Чаирските езера, Чамла и връх Каурчан – в зеленото Родопско царство

Виж снимките

Едно от най-дългоочакваните ни Родопски приключения комбинира няколко от най-магичните и красиви места в цялата планина! ТрекМания се отправя към долината на Чаир дере, където ще направим два панорамни прехода по високите обграждащи я ридове! Ще посетим село Чамла  - най-високо разположеното село в България, което макар и запустяло носи неповторим дух и предоставя великолепни изгледи към Перелишкия дял! Ще обиколим района на Чаирски езера – „Седемте езера“ на Родопите и ще се изкачим на панорамно връхче над тях, за да обхванем с поглед и сърце изумителната красота, която ни заобикаля! Ще се изкачим на връх Каурчан – феноменална скала и светилищен комплекс, а в допълнение ще посетим и  впечатляващия Фатматски камен с височина над 45 метра! Очертава се запомнящ се уикенд – включи се и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за долината на Триградска река. Нарамваме раниците си за два дни и започваме плавно изкачване по склоновете на долина по широк черен път. След няколко плавни серпентини и един час по-късно вече сме във високите части на рида – редуват се зелени поляни и иглолистни гори, а ние подсичаме Чамленска чука и излизаме на ливадите в покрайнините на село Чамла. Тук попадаме в абсолютно безвремие и магична приказка! По всички хоризонти около нас се издигат величествени планински масиви, обрасли с вековни гори, а ние се намираме на високи поляни с опияняваща зеленина и цветя, в които са сгушени няколко изоставени къщи и едно училище – това е село Чамла! Тука ще си дадем време да се порадваме на красотата на мястото преди да поемем към друга една приказка – тази на Чаирите! Синьото езеро, Магическото езеро… Дори само имената им ни пренасят в друг свят! Ще се изкачим на обзорен скалист връх, от който ще се насладим на цялата местност отвисоко, преди да се настаним в хижата за заслужена почивка и вкусно хапване. Нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме – очаква ни ден, наситен с много емоции и феноменални гледки! Започваме прехода със спускане към река Чаир дере, преминавайки покрай някои от езерата от езерната група. Маркираната пътека ни отвежда до подножието на връх Каурчан – импозантен скален масив, извисяващ се над околните пасторални поля и гори. Ще стъпим на върха му в търсене гледки и интересни факти за историята му. Ако ни остане време ще отскочим и до близкия Фатматски камен – гигантска скала, стърчаща над смърчовите гори и предоставяща страхотни гледки над околността. Правим снимки, почиваме и поемаме по идиличните поляни и през широчките гори, пресичани от черни пътища към безкрайните ливади на местността Камарата. Тук отново ще отпочинем и ще се порадваме на пищната зеленина преди да се спуснем за последно към дъното на долината на Чаирска река.  Достигаме до мястото за среща с транспорта, а преди да отпътуваме за София, ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 830 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече