Пролетно Фалакро и върховете около Рибново

Виж снимките

Гръцката планина Фалакро, известна у нас още като Боздаг, напоследък стана популярна дестинация за зимни преходи. Със своите варовикови скали и уникално местоположение обаче планината има съвсем различно лице през пролетта – зелен килим и хиляди цветя! Тази богата флора, в съчетани с високите стотици метри отвеси, пропадащи от основното било на юг, правят посещението на планината в този сезон едно запомнящо се изживяване! Ще изкачим най-високия връх на Фалакро – Профитис Илиас, а вечерта ще прекараме в уютен семеен хотел с частен минерален басейн, в който ще разпуснем след прехода. Втората част от това вълнуващо приключение на ТрекМания ще ни отведе до обзорните родопски върхове Митровица и Връа издигащи се в района на прочутото село Рибново. А с какво се отличават те? Най-добрата панорама към все още снежен Пирин! Ако не вярвате, елате и се уверете сами!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:45 часа

 • 1

  Отпътуваме за Гърция. След около 4 часа, транспортът ще ни остави на паркинга на ски курорта Фалакро в подножието на най-високите върхове на планината. След кратко стръмно изкачване достигаме билната част, характерна с пищните си поляни от едната стана и зашеметяващите скални отвеси от другата. По тази приказна граница върви нашият маршрут, който за около 4 часа ще ни отведе до най-високата точка на планината – връх Профитис Илиас, висок 2232 метра. Трудно се описва подобна гледка, като тази от Профитис Илиас при ясно време. Ще споменем само, че се вижда от Самотраки, през Атон до Олимп и от Беласица, през Пирин и Родопите чак до Рила! Оставаме на върха, колкото позволява времето и поемаме обратно към мястото за среща с транспорта. Очаква ни около час път до Огняново, където ще се настаним в уютен семеен хотел възможност за минерален басейн.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  След закуска, се качваме в буса и потегляме за най-западните части на Родопите. Започваме с посещение на известното със своите сватби село Рибново. От тук ще направим приятен пешеходен преход до първия ни връх за деня – Връа. Надвиснал над долината на река Места, само бързите ѝ води го отделят от величествените върхове на Пирин. Маршрутът преминава през идиличните родопски пасища, малки къщурки и редки борови гори. За около 3 часа достигаме най-високата му точка. Тук ще поседнем и просто ще погледаме белоснежната стена от върхове, която се издига пред очите ни – от Славянка до Вихрен! Ще останем без думи! Връщаме се по обратния път и се насочваме към втория преход за деня – този до връх Митровица. Той ще е на половина по-кратък, но гледката ще е още по-впечатляваща. Усещането за неземна красота само ще се подсили от причудливите форми на скалните кули, обграждащи връх Митровица. И тук ще направим подобаваща почивка за снимки, преди да се върнем до мястото за среща с транспорта и да отпътуваме за София. Ако имаме време, ще посетим скалния феномен Сватбата и, разбира се, одобрена механа. Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече