Пълен траверс на Пикос де Еуропа – планинската тайна на Испания

Виж снимките

ТрекМания се отправя на едно отдавна планувано приключение! Представяме ви Пикос де Еуропа – една от най-добре пазените планински тайни не само в Испания, но и в цяла Европа! Пикос де Еуропа конкурира успешно по дивотия и красота Проклетия, но е разположена до едни от перлите на Кантабрия, които разбира се ще посетим. Преди това обаче ще се потопим изцяло в прегръдката на планината и ще направим епичен шестдневен трек, по време на който ще траверсираме най-високите върхове на планината, ще изходим най-красивите пътеки и ще се спуснем в най-красивите ѝ каньони! Ще се движим от хижа в хижа и ще бъдем напълно автономни, но включените хранения в хижите, ще ни гарантират леки раници и комфорт! Следващата част от пътешествието ни ще ни отведе до дивите атлантически плажове по северното крайбрежие на Испания със страхотни гледки и неподправена красота. Ще посетим и пещерата с най-богатата и съвършена колекция от праисторически рисунки в цяла Европа – Алтамира, както и смятащото се за едно от най-красивите села в страната – Сантияна дел Мар. За финал ще разгледаме културните и исторически места на Сантандер и ще се насладим на отличната му кухня!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 04:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Сантандер. Кацаме в столицата на Кантабрия и според часът на кацане отпътуваме към мястото ни за настаняване, което ще е или в Сантандер или близо до планината. Хапваме и лягаме – утре ще е първата ни среща с върховете!

 • 2

  Отпътуваме за подножието на Пикос де Еуропа! Бусът ни оставя на паркинг в подножието ѝ и за пръв път зърваме скалните крепости през които ни предстои да преминем! Нарамваме раниците в които ще имаме багаж за 5 дни и поемаме по полегата пътека, която ще ни отведе до самото сърце на планината – в подножието на вероятно най-емблематичния ѝ и разпознаваме връх. Това е скална кула висока стотици метри издигаща се респектиращо над главите ни. Тук се настаняваме, оставяме багажите и се отправяме на разходка за „аклиматизация“ Вечеря в хижата и нощувка.

  Денивелация (+): 920 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Ставаме много рано и закусваме. Днес ни очаква първият епичен траверс в планината! Ще преминем през много циркуси, ще прекосяваме сипеи, полегати скални склонове и ще изкачваме превали... Разбира се, ще стъпим и на някои от най-високите върхове в планината, гледката от които ще ни даде за първи път възможност да осъзнаем мащабите на скалния лабиринт в който сме попаднали! От това което ще видим ще ни спре дъха, но пък ще развинти фантазията ни за приключения! В късния следобед достигаме до хижа със статут на хотел (или обратното) и се настаняваме. Посрещаме залеза с бира в ръка и похапваме вкусна испанска вечеря. Заслужена почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 14 км.

 • 4

  След вчерашният ден със сериозно натоварване, днес ще я караме „по-полека“. Това обаче не означава, че ще ни липсват гледки и предизвикателства! След закуска се отправяме по пътека, която ще ни води по южните предели на планината, пресичайки красиви зелени ливади и подсичайки впечатляващи скални масиви и преминавайки огледен превал, ни отвежда до ръба на впечатляващ каньон. Това е клисурата на река Карес, с дълбочина на места от над 1500 метра и с право наричана „Божествения каньон“! Нашата хижа за днес е кацнала точно на ръба на каньона и ще ни предостави отлична гледка за акомпанимент на следобедната бира. Днес лягаме рано, защото ни очаква сериозен ден. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  Ставаме рано и закусваме – днес е най-предизвикателния от дните ни в планината – денят на трите превала и двата върха. Започваме с изкачване на скалната кула издигаща се директно над хижата и висока над  2400 метра! Оттук се спускаме към обширен и дълбок циркус, след пресичането на който се запътваме към втория превал за деня. От него отново пресичаме циркус – доста по плитък и малък от първия и изкачваме третия и последен съществен превал за деня. До тук сме изминали около 65% от прехода, но ни очаква едно последно изкачване – това до най-високия връх на планината – Торе де Серредо (2650 метра). Оставяме раничките в подножието на върха и поемаме по скалистите склонове на планината. Предстои ни стръмно изкачване по сипеи и на места продължителни откатервания. Скоро стъпваме на най-високата точка и затаяваме дъх – гледките просто не подлежат на описание! Почиваме, снимаме се и поемаме по обратния път до мястото, където сме си оставили багажа. Оттук до хижата ни очаква около час път. Настаняваме се за заслужена почивка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1150 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Днес нямаме бърза работа – предстои ни спускане до място за среща с транспорта, но в Пикос Де Еуропа нещата не винаги са толкова прости, колкото звучат. Закусваме спокойно и поемаме през първият за деня превал :) Пътеката ни води през няколко плитки циркуса и след относително полегато спускане се озоваваме на познатата ни от първата вечер хижа. Правим кратка почивка за кафе и продължаваме спускането си към буса. Хвърляме раниците в багажника и отпътуваме към близката къща за гости, за да се насладим на основополагащите три „Б“-та след преход - баня, бира и бичене на айляк :) Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 1550 м. Разстояние: 10 км.

 • 7

   

  Днес ни предстои да обходим „Божествения каньон“, с който вече се запознахме отвисоко. Ще се впуснем в дълбините му и през серия от тунели и мостове ще достигнем до най-съкровените кътчета в недрата му. Кратък трансфер до началната му точка и поемаме по реката. Преходът не е кратък, но няма съществени денивелации и всеки може да реши да се върне по всяко време. Крайната ни точка ще е мостът Боли, където ще направим снимки и ще поемем наобратно. Следобеда ще имаме възможност да се изкачим с фуникулара до малкото селце Камарменя, откъдето се разкрива феноменален изглед към каньона и върховете, които го заобикалят! Връщаме се в къщата за гости за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 18 км.

 • 8

  Днес е последният ни ден в планината, затова ще го ознаменуваме с преход! Трансфер с буса ни отвежда до Западния масив на планината и Панорамната площадка Енрелагос, разположена (както се вижда и от името) между две езера. Тук, който желае ще може да разпусне по бреговете на езерата и да ги обиколи, а с който все още има сили се отправяме към последния за пътешествието ни връх! Въпреки че неговата височина дори не надминава 2000 метра ви гарантираме, че той ще ви стане любим ! Гледката от него ще се запечата завинаги в сърцата ви, наред с името Пикос де Еуропа!!! Връщаме се до мястото за среща с буса и отпътуваме към Атлантическото крайбрежие за вечеря с изглед към вълните и нощувка.

  Денивелация (+): 1320 м. Денивелация (-): 1320 м. Разстояние: 16 км.

 • 9

  Днес започваме денят с  връщане назад във времето поне 6000 години. Ще посетим пещерата Алтамира – една своеобразна галерия от праисторически рисунки, част ЮНЕСКО, която е запазила в себе си изумителни изображения на животни! Следваща ни цел е малкото село Сантияна дел Мар, считано за едно от най-красивите села в цяла Испания. Следобед се настаняваме в Сантандер и се отправяме на разходка из китните му улички. Естествено тук ще ви заведем и в най-добрата сладоледаджийница по цялото крайбрежие :) Вечеря в някой от многобройните ресторанти на града и нощувка.

 • 10

  Отпътуваме за България


Включва:

 • 4 нощувки в хижи
 • 4 закуски, 4 вечери и 3 обяда по време на прехода в планината
 • 5 нощувки в къщи за гости и семейни хотели – двойни/тройни стаи с баня и тоалетна
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален български планински водач
 • Медицинска застраховка на стойност 10000 евро

Не включва:

 • Самолетни билети София-Сантандер-София
 • Допълнителни нощувки преди и след прогрмата ако полетите го наложат
 • Храна извън описаната като включена
 • Входове за тур обекти, Такси за Национални паркове и атракции, Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Тъй като няма директни полети за Сантандер от България и се лети през Барселона или Мадрид е възможно да се наложи допълнителна нощувка преди и/или след преограмата в някой от градовете, за да се напасната полетите. Имайте го предвид при планиране на отпуските ;)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече