Трекинг в Уади Рум и потайната Петра - съкровищата на Йордания

Виж снимките

ТрекМания ви кани на щуро пътешествие без аналог! Отправяме се към Йордания и една от най-красивите пустини на света – Уади Рум, където ще направим четири незабравими прехода сред скалните кули, феноменални каньони и розови дюни на пустинята и ще се изкачим до най-високия връх на Йордания – Джабал Умм ад Дами (1854 м). Ще нощуваме в бедуински лагери в шатри под звездите на пустинята, ще посрещаме изгреви над пясъците и ще наблюдяваме как последните слънчеви лъчи галят червените върхове около нас! За финал ще направим два прехода в района на Петра, където водачът ще ни отведе до едни от най-красивите и атрактивни места на скалния комплекс!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Следобед полет до Акаба и пристигане рано привечер в Йордания. Трансфер от летището до хотела и нощувка.

 • 2

  Ранно ставане и отпътуване за село Рум – врата към пустинята. Тук ще оставим багажа, който няма да ни е нужен за пътешествието из пясъците и ще презаредим с вода. Днес ще бъде първият ни сблъсък с Розовата пустиня и ние ще се погрижим той да е незабравим! Ще преминем през импозантния масив на Джебел Умм Ишрин, пресичайки го по дължината на каньона Каразах. Пътеката включва лесни откатервания и преминаване по причудливи скални форми, а водачите ще имат готовност да направят маршрута по-интересен за желаещите с няколко рапела :) Излизайки от каньона се озоваваме на кръстопът от пясъци, заобиколен отвсякъде с зашеметяващи скали. През поредица от проходи и пясъчни дюни ще достигнем до т.н Малък Мост – скална арка издигаща се на 20 метра над пясъците. Правим снимки и се отправяме към последната част от днешния преход – Каньона Казали – известен с праисторичските си рисунки и шеметни отвеси. Трансфер до бедуинския ни лагер, къдещо ще хапнем местна храна за вечеря и ще нощуваме.

 • 3

  Рано сутринта ще имаме трансфер до скалната арка Бурда – величествен скален мост издигащ се на 300 метра над пясъците. По авантюристично настроените ще имат възможност да се изкачат по поредица от скални участъци от откатервания (разбира се с помощ и осигуряване от водача) до самата арка и да обхванат източната част на пустинята с поглед от високо! Следва друг трансфер, който ще ни отведе в сърцето на пустинята… И ще ни остави там! Това е първото ни предизвикателство за справяне с пясъците и безкрайните хоризонти – ще трябва да се върнем сами до лагера. По поредица от скални лабиринти, пресъхнали уадита и причудливи долини водачът ще ни отведе обратно до лагера, а желаещите ще могат да изкачат обзорен връх с феноменални гледки, който поради липса на местно наименование ще кръстим „ТрекМания“. Вечеря в лагера и нощувка.

 • 4

  Стягайте раниците (еднодневните) – най-щурата част от приключението ни започва! Джиповете отново ни отвеждат далеч от лагера, но този път наистина далеч – почти на границата със Саудитска Арабия! Тук ще направим изкачване на най-високия връх на Йордания – Джабал Умм ад Дами (1854 метра). От неговата кота ще придобием представа за необятността на пустинята разкриваща се пред очите ни! Време е да започнем нашия „екзодус“ :) Ще преминем по пясъчни полета, речни долини и между високи стотици метри скални върхове, за да достигнем до подножието на масива Джебел Каш. Тук ще ни очаква специално изграден за нас лагер, нужният ни за нощувката багаж, вода, както и прясно приготвена вечеря. Но преди да се насладим на удобствата и вкусотиите, водачът ще ни отведе до Превала на Джиновете, където ще наблюдаваме един незабравим залез над пустинята. Нощувка в сърцето на Уади Рум.

 • 5

  Ранно ставане и закуска. Днес ни предстои най-сериозната част от прехода ни – пълен траверс на Джебел Каш! Изкачването включва преминаването по лесен каменист терен, пясъчни дюни, наклонени скални участъци и много панорамни места! Достигайки върха се озоваваме над истинска феерия от скални кули и пясъчни долини – страхотен финал на пустинния ни трекинг. Спускаме се от другата страна на масива и достигаме до мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до бедуинския лагер за последна нощувка в пустинята.

 • 6

  След закуска отпътуваме за село Рум, а оттам за Петра! Настаняваме се в хотел и се отдаваме на заслужена почивка. Следобеда ще запълним с подготовка за утрешния ни серозен преход, релаксиране, посещение на изпитана местна сладкарница, а желаещите ще могат да посетят и Малката Петра. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 7

  Закуска. Днес ще изминем последната отсечка на Джордан Трейл – маршрут подобен на Ком-Емине, но прекосяващ страната от север на юг. Тази отсечка обаче не е случайна. Ще преминем по ръба на няколко величествени каньона, спускащи се към Мъртво море и ще достигнем най-отдалечената част на скалния комплекс Петра – столицата на Набатейското царство. Оттук ще навлезем сред древните останки, а водачът ще ни отведе до най-интересните места, по пътеки далеч от многолюдните тълпи. Ще видим Манастирът, Ал Хазна, Лъвския Триклиниум, Обелиска и мястото за жертвоприношения. Късно следобед ще се върнем в хотела за нощувка.

 • 8

  Днес се подготвяме да отпътуваме за България. Преди това обаче, желаещите ще могат да влязат в Петра за последно, да разгледат алеята с кралските гробници и да се насладят на гледка от високо на Ал Хазна. В ранния следобед отпътуваме за Акаба и оттам за летището. Полет за София.


Включва:

 • 3 нощувки в хотел
 • 4 нощувки в пустинята – бедуински лагер/шатри
 • Закуски и вечери в пустинята
 • Закуски в Петра
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален планински водач
 • Джордан пасс (110$) Включващ възможност за три дни посещение на Петра и 40 забележителности в Йордания
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Акаба – София
 • Храна извън упоменатата в програмата
 • Наем на местен водач в Петра – по желание
 • Разходи за вода
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече