Посерков камък, Плоския камък и Турчина – скалната феерия на Северозапада

Виж снимките

ТрекМания ви кани на едно уникално приключение в далечния Северозапад! Отправяме се към ниските успоредни на Старопланинското било ридове, които може да не впечатляват с височина но изумяват със скалните си лабиринти, скални кули и каменни „крепости“! Това приключение ни отвежда до потайния Посерков камък – древна крепост, скрита сред непристъпен скален лабиринт! Тук ще видим останки от древна църква, но сърцето ни ще бъде грабнато от феноменалните панорами! Ще преминем по пътеки изсечени в скалите, ще видим причудливи скални форми изваяни от природата и ще се запознаем с легендите и историята на района! Предстои ни страхотна пролет в Северозапада – ела с нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за Превала. Поемаме по широк черен път, който с плавни завои ни отвежда навътре в планината. След около час достигаме до обзорни зелени поляни покрити с пролетни цветя, в подножието на скалисти върхове. Правим почивка за снимки и водачът ни повежда по потайните пътеки между скалите! Първата ни цел са останките от древна църква разположена високо сред каменните кули. От тук продължаваме към към панорамна площадка, разположена на върха на скалния масив на Посерков камък. Панорамата от тук е феноменална – гледките към Старопланинското било са зашеметяващи – целият Западен Балкан се разстила пред нас!  По атрактивна пътека изсечена в скалите продължаваме към най-високата точка на масива – Плоски връх. Макар и „плосък“, върхът е разположен на скална площадка и от него се открива още по-широка панорама. Правим снимки и се отдаваме на заслужена почивка. Преходът ни продължава към скалното образувание Турчина – време е да научим някои от легендите за района! Спускаме се обратно към ливадите и се отправяме обратно към селото и мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 20:00 часа.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече