Оман - най-доброто от планините и пустините

Виж снимките

Представяме ви Оман – вероятно най-разнообразната и красива от всички достъпни държави на Арабския полуостров! ТрекМания ви е приготвила пътешествие без аналог, обхващащо почти всички природни чудеса на тази великолепна страна! Ще изкачим спиращия дъха Джебел Мишт – скален гребен, извисяващ се над скалисти долини и плата. Ще преминем по ръба на Оманския Гранд Каньон – грандиозен скален амфитеатър и ще изкачим най-високия ѝ връх – Джебел Шамс, разположен в планинската верига Хаджар. Ще се впуснем и в самото сърце на Каньона Уади Гул и ще достигнем до скрито подземно езеро по рядко преминавана ферата! Ще посетим най-красивата планинска част в страната Джебел Акдхар и ще поемем по трека на Изгубеното село! Ще бродим из двете най-красиви пустини на Оман -  легендарната пустиня Руб ал Хали (Празното място), а над пустинята Шаркия ще се издигнем по изгрев с балон и ще станем свидетели на феноменални гледки! Ще направим преход по ръба на зелените планини на Рас Сажир, спускащи се директно хиляда метра над океана и известни с буйната си растителност! Ще видим впечатляващи водопади, обширни плажове, дом на морски костенурки, древни фортове и автентични планински села, ще опитаме страхотната оманска кухня и ще се разходим из столицата Мъскат! Елате на най-разнообразното пътуване до Оман предлагано до сега!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – Летище София, Терминал 2 в 19:00. Полет до Истанбул. Кратък престой и отпътуване за оманската столица Маскат. Кратък трансфер до хотела ни за нощувка.

 • 2

  Кацаме рано сутринта в столицата на Оман, преминаваме през визовите формалности, взимаме си джиповете и започваме пътешествието! Като начало ще закусим и ще пием ароматно арабско кафе, а след това ще се отправим на обиколка на забележителностите в и около Мъскат. Зaпочваме с парка Риям, над който се издига впечатляващ монумент с формата на кандило за горене на ароматни смоли. Продължаваме към форта Мутрах, датиращ от началото на 16 век и предоставящ страхотен изглед над пристанището на Мъскат. Следващата ни цел е Голямата Джамия Султан Кабус – най-голямата джамия в Оман. Размерите и изработката на джамията са впечатляващия и някои от параметрите държат световни рекорди, но за тях ще научите на място. За финал на дългия ден ще се отправим към някой от многото сукове за вечеря. Отправяме се към хотела за нощувка.

 • 3

  Днес започваме пътуването към планините. Пътят ни преминава на север от най-голямата планинска верига в страната и траверсира склоновете ѝ по цялата им дължина. Първата ни спирка е една от старите столици на Оман – Рустак, където ще посетим едноименната крепост. Оттук продължаваме към Ал Аин – малко селце в подножието на първият ни връх Джебел Мишт. Тук ще посетим уникален некропол от кошероподобни каменни гробници – 19 на брой, подредени в права линия и датиращи около 3000 години преди христа! Другото уникално нещо за това място е гледката – панорамата към връх Мишт е феноменална, а от нашия ракурс ще разберем и защо са го кръстили Мишт – гребен! Отпътуваме към мястото за нощувка за вечеря и почивка – утре ни очаква дълъг ден и труден преход!

 • 4

  Ставаме преди изгрев и след кратък трансфер се озоваваме в подножието на Джебел Мишт. Южната стена на върха, подобна на тази на Мармолада е едно от най-популярните места за катерене в страната. Ние обаче ще преминем по „трекерския“ вариант. Това обаче не бива да ви подвежда – ходенето е изцяло офроуд и без пътека, директно по едно от каменистите северни ребра на върха. Изкачването няма да предполага умения за скално катерене, но ще изисква отлична физическа форма, липса на страх от високо и добро движение по технични каменисти терени (в някои участъци) Предстоят ни 1300 метра изкачване и само 2 километра разстояние ;) Гледките от върха обае са феноменални и си заслужават всяка крачка нагоре и всяка капка пот! Спускаме се внимателно към мястото за среща с транспорта ни и отпътуваме за подножието на масива на Джебел Шамс и долината Некросис. Нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  Днес ни предстои уникално приключение! Впускаме се в преход из дълбините на най-дълбокия каньон в Оман и вероятно в целият арабски свят – Големият каньон на Близкия изток – Уади Ал Накхр! Тук по доста тесен път ще достигнем с джиповете до сърцето на каньона и малко изоставено село. Оттук по нова и все още непозната за туристите пътека, която на места прилича на ферата, ще достигнем „подземно“ езеро в самото сърце на каньона! Правим снимки, желаещите взимат и кратка баня в езерото и се връщаме обратно към джиповете, които ще ни отведат до ръба на същия този каньон за нощувка с най-изумителната гледка!

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Ранно ставане и отпътуване към малко село Дар ас Сауда. От неговите покрайнини ще започне изкачването ни до връх Джебел Шамс. Пътеката е около 7 километра в посока и преодолява денивелация около 900 метра. Разположението ѝ обаче е впечатляващо! Движим се по ръба на т.н Омански Гранд Каньон – величествена клисура дълбока близо хиляда метра, с отвесни стени спускащи се до дъното, където в дъждовния сезон преминава буйна река! След около 4 часа стъпваме на върха на веригата Хаджар, първенеца на Оман и трети по височина на Арабския полуостров – връх Джебел Шамс (около 3009 метра) В момента в който пристъпваме към другата страна на върха застиваме от открилата се в краката ни панорама! Каньонът вече ни изглежда само като драскотина в земята – пред нас се отваря наглед бездънна бездна дълбока близо 2500 метра! По скалистите и склонове са накацали малки села, а между тях вият внушителни планински долини! Правим снимки и се спускаме към мястото за среща с транспорта. Настаняваме се в хотел близо до селото, а следобед ако има време ще имаме възможност да преминем по виа ферата – на самия ръб на каньона! Нощувка.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 22 км.

 • 7

  След закуска поемаме по пътя, който се вие през старинни села и фортове. Първата ни цел е останките на село Ам Хамра и оазисът в който е разположен. Оттук се отправяме към форта Бахла. Бахла е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и датира от 15-ти век. Следва форта Низуа, датиращ от 17-ти век – една от най-посещаваните исторически забележителности на Оман. Тук ще обядваме, преди да се отправим към най-красивата планинска област в Оман - Джебел Акдхар. Тук ще преминем през едни от най-стръмните пътища и спираме, за да снимаме зашеметяващи гледки. Вечерта ще се настаним в уютна къща за гости.

 • 8

  Ставаме рано – чака ни дълъг ден. В началото кратък трансфер ни отвежда до изходната точка за един потаен и много живописен трек – в търсене на Изгубеното село. Дълбоките каньони на Оман са осеяни с труднодостъпни и изоставени село и ние ще се опитаме да намерим едно такова! Спускането по каньони ще ни отведе до руините на селцето, намиращо се в сърцето на феноменален каньон. Правим снимки, почиваме и започваме изкачването си обратно към транспорта ни. Оттук се отправяме на дълго пътуване към пясъците на Уахиба, където ще нощуваме в пустинен лагер в пустинята Шаркия.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 9

  Днес денят ни започва с преживяване, което не подлежи на описание! Още преди изгрев, огромен балон ни издига на стотици метри височина над пясъците на пустинята! Ще наблюдаваме изгрева над златистите дюни от завидна височина и ще се насладим на гледка, която малцина са виждали! Кацаме и по-малко от 2 часа след като сме се носили над безводната пустош се озоваваме на брега на океана и на входа на един от най-красивите каньони в цялата страна. Тук обличаме банските и поемаме на преход в търсене на потаен водопад, който ще включва и леко плуване :) Следобед ще посетим и плаж на път за Мъскат.  Нощувка в хотел до летището.

 • 10

  Закуска. Трансфер до летището и полет до град Салалах – вторият по големина град в страната и родно място на сегашния султан. От летището се отправяме директно към първата ни цел в тази най-южна и отдалечена час на Оман – Уади Дарбат. Тук ще видим рязка промяна в пейзажа с нищо неподсказваща за необятната пустиня която ни заобикаля. Тучни зелени поля и гори покриват долината, а красивата река с множество езера и величествени водопади са нашата цел. Следобед ще посетим поредния геоложки феномен – Тауи Аттауир. Залезът ще посрещнем от ръба на скалите на връх Шамхан – едно от последните убежища на Арабския леопард!! Вечерта се връщаме към града, за да се настаним в хотел за нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 11

  Закуска. Днес е отправяме към едно уникално място за Арабския полуостров – планината Ра‘с Саджир! Тук летните дъждове падат в обилни количества, правейки от пейзажа истински остров от зеленина, издигащ се над пясъците на пустинята. Отвесните скали на планината гледат към океана и се спускат директно близо хиляда метра към разбиващите се в подножието вълни. Ще направим няколко панорамни прехода до скрити и не толкова скрити водопади, за да се насладим максимално на пейзажа и ще посетим няколко отдалечени красиви плажа. Вечерта се връщаме обратно в хотела в Салалах.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 12

  Закуска. Започва епичното ни приключение в най-голямата непрекъсната пясъчна пустиня на Земята – Руб ал Хали, наречена напълно заслужено Празният квадрат (място) – 650 хиляди квадрата напълно необитаеми пясъци! Местни водачи първо ни отвеждат до изгубения град Убар – някогашен кервански център на търговията с благовония и открит съвсем неотдавна. Правим разходка из руините, посещаваме местния музей и хапваме за обяд. Следобед се отправяме навътре в пустинята и с джипове достигаме място сред високите над 250 метра дюни, където ще посрещнем залеза. Късно вечерта се връщаме в Салалх за финална нощувка.

 • 13

  Трансфер до летището – започват няколкото полета през Мъскат и Истанбул за връщане в България и летище София.


Включва:

 • 2 нощувки в хотел 4* в Мъскат
 • 4 нощувки в къщи за гости под Джебел Шамс
 • 4 нощувки в 4* хотел в Салалах със закуски
 • 1 нощувка в частна вила с басейн в ДЖебел Акхдар
 • 1 нощувка в Бедуински лагер в пустинята Шаркия със закуска и вечеря
 • Транспорт с комфортни джипове съобразно програмата
 • 2-ма професионални български планински водача
 • Полет с Балон над пустинята Шаркия (около 180 евро)
 • Еднодневен тур в Руб ал Кхали – (около 200 евро)
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Мъскат – Салалах - Мъскат  – София
 • Храна извън упоменатата в програмата
 • Разходи за посещения на туристически обекти и бакшиши
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж:Общи условия)

Възможно скъсяване на пътуването и включването само в първата част на програмата без посещението на района на Салалах и Руб ал Кхали (3850 лв)

Възможно е да се наложи да нощуваме в Мъскат на връщане, ако полетите ни към Истанбул го налагат. Тази допълнителна нощувка не е включена в цената.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече