Великолепния Ладак – безкрайностите на Малкия Тибет

Виж снимките

Безкрайно множество от гигантски върхове се извисява около плато разположено между величествените планински вериги на Хималаите и Кунлун. Малкият Тибет, както още наричат тази отдалечена и непокътната част на днешна Индия е страна на безгранична красота, бездънно небе, неизброими будистки манастири, езера сливащи се с безкрая ... На кратко – място което ще ви остави без думи и завинаги ще открадне част от сърцето ви за себе си! Ще опознаем столицата Лех, ще посетим най-интересните манастири в малкото хималайско кралство, ще преминем през прохода Кардунг – един от най-високите пътища в света, ще видим мястото където се сливат двете могъщи реки Инд и Занскар, ще посетим прочутатадолина Нубра и неземните езера Тзоморири и Пангонг. Най-хубавото е, че това пътешествие е перфекно за фотографи или за хора които искат да се докоснат до високите планини по един лесен и комфортен начин. Това пътуване на което ще ви отведе ТрекМания ще оглави класацията ви за приключения и пътешествия!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 13:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Индия и град Делхи през Истанбул.

 • 2

  Кацаме рано сутринта в Индия и с първият самолет излитаме за Ладак и столицата му - град Лех. Градът е разположен на около 3500 м.н.в и днес ще прекараме времето си тук основно в хидратиране и почивка. Нужно е бавно да започнем с приспособяването си към голямата надморска височина на която ще протече пътешествието ни. Трансфер до хотела и настаняване. Вечерта ще имаме организирана вечеря за добре дошли в традиционен Тибетски ресторант. Нощувка.

 • 3

  Днес е ден за аклиматизация. След закуска започваме с разглеждане на Тибетския пазар в Лех, където могат да се намерят традиционно изработени предмети от сребро, килими и дори Тибетски артефакти. Продължаваме с Двореца, познат като Лахен Палкар и с прилежащия към него манастир. Той датира от 1600 година и е висок 9 етажа! В музеят на двореца се пазят церемониални одежди, корони и картини на повече от 450 години. Вечерта ще се разходим до Шанти Ступа, от която има невероятна гледка към града и околните планини, като най-високата която може да видим е Сток Кангри 6100м. Връщаме в хотела за нощувка.

 • 4

  Време е да поемем към най-високата точка от нашето пътуване – прочутия проход Кардунг Ла. Атрактивен път ще ни изкачи на 5602 метра, до най-високата точка от пътя, който според някои е най-високия път за автомобили в света! Панорамата от тук обаче ще ни остави без дъх – пред нас се простират едни от най-големите, величествени и недокоснати от човека планински вериги, с върхове все още девствени или съвсем скоро изкачени. Пътешествието ни продължава към долина Нубра или Долината на Цветята. Като останалата част от Тибетското плато и таи долина е с пустинен характер, но около реката процъфтява живот, който прави околния пейзаж още по-нереален! Преди да достигнем до нея обаче, ще посетим Диксит Гомпа – най-големият и стар манастир в тази част на Ладак, основан още през 14 век. Разглеждаме го и продължаваме към град Хундер. Настаняваме се в уютно хотелче но преди да отпочинем от дългия ден ни очаква поредното вълнуващо изживяване – сафари с камили по дюните на Тибетското плато на 3100 метра! Вечеря и нощувка.

 • 5

  След закуска отпътуваме към езерото Пангонг Цо. Езерото Пангонг е разположено на 4 267 м и е седем километра в най-широката си точка, а на дължина достига над 135 км. Китайската граница е от другата страна на езерото, а Спангмик, на 7 км по южния бряг на езерото, е най-отдалечената точка, до която се допускат чужденци. Ще имаме невероятни гледки към планинската веригата Чангченмо на север - тяхното блестящо отражение в постоянно променящите се синьозелено солени води на езерото просто спира дъха. Над Спангмик са ледниците и заснежените върхове на веригата Пангонг. Спангмик и другите разпръснати малки селца по южния бряг на езерото са летните домове на оскъдното население на Чанг-па, полу номадските пастири от Тибет и Югоизточен Ладак. След обяд ще се разходим около езерото, а вечерта ще нощуваме в комфортен лагер с шатри на брега му. Шатрите разполагат с легла, електричество, бани и тоалетни.

 • 6

  Днес се връщаме се към Лех по друг маршрут, като този път ще посетим селекция от културни забележителности. Започваме с манастира Скатна, построен през 16 век от учен от Бутан. Името му означава 'Носа на Тигъра', защото е построен на върха на висок хълм с характерна форма. Следващата ни спирка е манастира Хемис, изграден в сегашното си състояние от един от ладакските крале през 1672 година, но е основан още през 11 век. За този манастир се твърди, че тук през 19 век е открито неизвестно до сега евангелие, в което се описва как Исус е пътувал до Индия през така наречените му 'Изгубени години' за които не знаем нищо. Тук се провежда и прочутия фестивал Хемис, посветен на Гуру Ринпоче. За финал, преди да достигнем хотела си в Лех ще спрем и в двореца Шей. Той датира от 11 век, но сегашните постройки са от 1654 година. Комплексът е известен със своята гигантска бронзова статуя на Буда, която е позлатена и се смята за втората най-голяма в цял Ладак. Нощувка в хотела в Лех.

 • 7

  След закуска пътуваме към Ликир и посещаваме Ликир гомпа, разположен на върха на ветровита скала с изглед към красивото село Ликир. Основан е през 12-ти век, въпреки че сегашната конструкция датира от 18-ти век, тъй като оригиналната е била унищожена от пожар. В двора му има жълта 3-етажна висока статуя на лорд Буда, която е построена от пребиваващ монах. На последния етаж има впечатляващ музей, съдържащ стари тангки и оръжия, използвани преди много векове. След това пресичаме река Инд и стигаме до Алчи, най-известният манастир в Ладак. На повече от век, стенописите му са много подобни на тези на Табо гомпа в Спити, Химачал Прадеш. За разлика от други манастири, които обикновено са на върха на скала или се придържат към планински склон, Алчи е на нивото на земята. След Алчи имаме възможност да посетим впечатляващия Ридзонг гомпа. Това е манастир, добре скрит в планините и трудно може да го забележите, докато не се изправите лице в лице с него.Той е на около 100 години и името означава „планинска крепост“. Последната ни спирка е манастира Ламаюру, основан от Ринчен Зангпо през 10 век. Тази гомпа се намира сред масивните планини и зрелищното и обкръжение и нейната известна колекция от килими, тангки и стенописи привличат много посетители. Смята се, че манастира е най-старият в централен Ладак. Нощувка в хотел в Ламаюру.

 • 8

  Сутринта посещаваме манастира Ламаюру, за да бъдем част от сутрешната религиозна церемония. На връщане към Лех можем да посетим манастира Басго, известен със своята статуя на Буда. Нощувка в хотела в Лех.

 • 9

  След ранна закуска се отправяме към Карзок (4572 м) - единственото село близо до езерото Цо Морири. От Лех стигаме до Упши и след това навлизаме в долината на река Инд. Това е един от най-интересните райони и минава през тесни долини, пясъчни пустини, скалисти пътеки, а нашето превозно средство пресича редица планински потоци. Малко преди езерото Цо-Морири минаваме покрай малка зелена долина обитавана от диви мармоти, известна като Phya. Пристигане в село Корзок и настаняване в палатков лагер разположен на 4 572 м, това е единственото постоянно селище в района на Рупшу с приблизително население от 500 души. Малкото ечемични полета в Карзок трябва да са сред най-високо отглежданите в света. Вечерта посещаваме манастира Карзок. Нощувка в палатковия лагер.

 • 10

  Свободен ден за разглеждане на езерото и селото. Синьото езеро Цо Морири е едно от спиращите дъха езера в Ладак. Това соленоводно езеро се счита за свещено от местните жители. Заобиколено е от красиви планини и е място за размножаване на много видове птици, като голям качулат гмурец, патица брахмини, диви гъски и други. В този регион също може да забележите голям брой кианги и тибетски диви магарета. Нощувка в палатковия лагер.

 • 11

  Сутринта пътуваме до Цокар през Пуга, като изминаваме 75 км за 3-4 часа. Езерото Цо Хар (4485 м) се нарича още Бяло езеро заради солените отлагания около него. Намира се на около 45 км северозападно от езерото Цо Морири. То генерира толкова сол, че солта, извлечена от неговите брегове, все още се продава в цял Ладак. Продължаваме пътуването и стигаме до магистралата Манали-Лех преминавайки през Тангаланг-ла (5415 м) 2-рия най-висок път в Ладак. По пътя минаваме през красивите села Румце, Гя, Миру и Лато. Пристигане в Лех и настаняване в хотела за нощувка.

 • 12

  Трансфер до летище Лех за полет до Делхи. Кратък престой и отлитане за България.


Включва:

 • Транспорт в Индия и Ладак съобразно програмата
 • 7 нощувки в хотели в Лех, Ламаюру и Хундер (двойно настаняване)
 • 3 нощувки в шатри на брега на езерата - разполагат с легло и завивки, електричество, вътрешни бани и тоалетни (двойно настаняване)
 • Всички хранения от кацането в Лех до излитането до излитането за Делхи
 • местни водач на български
 • опитен български планински водач
 • Всички паркови такси
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Делхи - Лех - Делхи – София
 • Виза (около 200 лева)
 • Входни такси за манастирите и атракциите
 • Храна извън Ладак
 • Бакшиши (около 50$)
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече