Преход в Рая - Връх Ботев, Райския Купен и Райското пръскало

Виж снимките

Началото на лятото обхваща страната, но в сърцето на Балкана все още е един от най-приказните и райски сезони за преходи - пролетта! Е, какво по-добро място на което да ѝ се порадваме от самия Рай? Време е ТрекМанияците да се отправят към едно съкровено място не само в Балкана, но и в цяла България! Този уикенд ще ви отведем до хижа Рай и Райското пръскало, ще преминем по прочутата Тарзанова пътека до връх Ботев и ще ви покажем приказните гледки към Южния Джендем от връх Райския Купен – едно от най-удивителните места в Стара планина!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Паничище. Оттук стръмно започва пътеката ни към полегатото плато Параджика. Преминавайки по дългата поляна, ще имаме възможност да се радваме на страхотни гледки към връх Ботев и долината на Бяла река. Скоро достигаме вековните букови гори покриващи долините на река Малка и Голяма Бъзовица – Рогачевата гора! През този сезон величествените букове са пременени в свежо зелено, а ако се случи да има мъгла в долината, атмосферата е просто вълшебна! Изкачваме се хижа Рай и се настаняваме. Следобед ще отскочим до Райското пръскало – високо 124 метра! За финал на деня, водачът ще ви отведе до Райския Купен - едно от най-удивителните места в Стара планина, където ще се радваме на незабравим залез!

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 540 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Много ранно ставане. Още преди изгрев поемаме по пътеката виеща се към параклиса и водопада, но вместо към него се отправяме по Тързановата пътека . С помощта на поставеното като парапет въже и няколко почивки, се изкачваме без проблем до върха на скалния венец и продължаваме към връх Ботев. След финално изкачване по тревист склон и вече сме на най-високата точка на Балкана! Правим си снимки, почиваме и се отправяме през връх Малкия Юмрук към заслон Марица. Тук ще траверсираме склоновете на река Голяма Бъзовица и ще имаме изгледи към непристъпните скални венци на Сухото пръскало. Спускаме се през заслон Бункера и през Параджика по обратния път надолу. Продължаваме по вече позната ни пътека към мястото за среща с транспорта. Отпътуване за София и пристигане след 20:00 часа.

   [1050,1700,17]


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Рай
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече