Фарьорските острови - епично Атлантическо приключение

Виж снимките

ТрекМания се отправя към едно магнетично късче земя, захвърлено някъде по средата на Атлантическия океан! Всъщност къстчетата са няколко десетки и тук красотата и дивата природа изкристализират в такива извънземни картини, които се менят всяка минута, че човек му е трудно да осъзнае къде се намира! Това са Фарьорските острови – зашеметяващи върхове, издигащи се над бурните вълни на Атлантика, безкрайни зелени поля, осеяни с безгрижни овце, умопомрачителни скални отвеси, забиващи се в морските дълбини, вълшебни водопади, „падащи“ нагоре през по-голямата част от времето, незабравими залези и изпълнени с очкване изгреви! Ще направим пет ТрекМаниашки прехода, изкачвайки едни от най-величествените въхове на архипелага, ще посетим Раят на Пъфините – Микинес и ще яхнем вълните под скалните стени на Вестманна!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за международно летище Вагар на едноимения остров от Фарьорския архипелаг. След кратък трансфер достигаме хостела, където ще спим през следващите няколко дена. Настаняване и нощувка.

 • 2

  Събуждаме се рано – нямаме търпение да се впуснем в изследване на тази приказна земя! Днес ще видим едни от най-прочутите пейзажи от остров Вагар. Отправяме се към езерото Лейтисват известно още като Сорвагсватн. Преход около час ще ни отведе до спираща дъха гледка – високата стотици отвесна скала се издига над морето, а кацнало на самия ѝ ръб е притихналото езеро… Водопадът Бьосдалафосур излива водите си директно в океана, а стотици птици кръжат над разбиващите се в скалите океански вълни… Просто картина от сътворението на света! Правим сникмки и поемаме към втората ни цел за деня и един от най-красивите водопади на целия Архипелаг – Мулафосур. Тук западните ветрове понякога са толкова силни, че водите на водопада вместо да падат в океана се вият над него в приказен шлейф… Забравена стълба ще ни отведе до подножието на скалите, откъдето са и най-красивите гледки към водопада. Тук честата смяна на времето може да осуети всякакви планове, но летният ден е дълъг и ако имаме късмет, водачът ще ви отведе до връх наблизо, откъдето се разкрива незабравим гледка към скалитена остров Тиндхолмур. Вечерта се връщаме обратно в хостела. Нощувка.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 10 км.

 • 3

  Ранно ставане и отпътуване към пристанището на Сорвагур. Днес (ако времето ни позволява) ще отплаваме за остров Микинес! Островът е достъпен само през летните месеци и е дом на огромна популация на Тъпоклюни Кайри – известни още като Пъфини! Ще прекараме цял ден на острова, ще се разходим до прочутия фар Холмур. Разбира се ще обърнем специално внимание на Пъфините – ще ги снимаме и наблюдаваме, докато опитният ни водач ни разказва за живота и навиците на тези уникални създания. Следобед отплаваме обратно към Сорвагур, а оттам и към хостела ни за нощувка.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  Днес ще опознаем остров Стреймой. Започваме обаче с един нестандартен изглед – от водата. Ще направим тур с лодка, под скалите на западното крайбрежие на острова – опитният ни капитан ще влезе с лодката в пещери във високите стотици метри скали, ще наблюдаваме птици, ще се любуваме на недокоснатия от човек пейзаж! След около два часа стъпваме отново на брега и се отправяме към селцето Саксун – популярно с китните си къщи с покриви от торф и закътания залив. В зависимост от прогнозите опитният ни водач ще прецени дали да направим атрактивен трек около крайбрежните върхове край Саксун или изкачване на връх Нугван в района на столицата Торшан. Вечерта се настаняваме в хостел за почивка и нощувка – утре ни очаква дълъг ден!

 • 5

  Днес ще изкачим най-високия връх на архипелага – Слаетаратиндур! С височина 882 метра, върхът се издига в северната част на остров Ейстурой. Макар и кратко при добра видимост изкачването ще ни възнагради с феноменални гледки над всички острови и най-вече към невероятните Калсой и Куной. Спускаме се към мястото за среща с транспорта и отпътуваме за село Гйогв, където ще направим релаксиращ преход покрай крайбрежните скали с гледки към остров Калсой. Вечерта отпътуваме към района на Клаксвик – нашата „база“ за изследването на най-красивите три остров на архипелага! Нощувка в хостел.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 4 км.

 • 6

  Пригответе се за посещение на най-красивия инфинити басейн в света! Преди това обаче ще плаваме с ферибот, ще преминаваме по тунели под планини, ще преминем през красиви селца и ще достигнем най-северната част на остров Калсой. Тук ще направим преход към най-известния фар на Фарьорите – Катлурин. Обграден отвсякъде с отвесни скали, с кръжащи край него пъфини и безбрежния океан на север – това е едно от най-специалните места в целия Атлантик!  А над него се издига почти отвесна, висока стоитици метри скала – именно нейният връх е целта ни за днес. Опитният ни водач ще ни отведе по подходяща пътечка до горе, където ни очаква изненада! Езеро обградено от 3 страни с отвесни скали – истинско бижу! Правим снимки и почиваме – време е да се отпътуваме обратно към хостела – утре ни очаква сериозен преход.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 6 км.

 • 7

  Ранно ставане и отпътуване към остров Бордой. Днес ще изкачим може би най-красивия връх от нашето Фарьорско приключение – Витлингадалсфетл. Заобиколен от величествени фиорди, бурния океан и с китното селце Видарейди в подножието му, върхът е истинско предизвикателство за планинари и пътешественици, а гледките от високата му 844 метра кота са просто незабравими! Спускаме се обратно до мястото за среща с транспорта и се връщаме рано следобед в хостела. Днес ще отпочинем и ще презаредим – утре ни очаква най-сериозното предизвикателство  - билен преход по гребена на остров Куной! Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 8 км.

 • 8

  Ранно ставане и отпътуване към селището Куной на едноимения остров. Тук в зависимост от прогнозата ще направим билен преход в най-алпийската част на Фарьорите и ще изкачим един или няколко върха с височина над 800 метра! Хавнартиндур, Мидагсфятл или Кунойарнаккур – Фарьорите ще решат до кой ще ни допуснат! Късно вечерта отпътуваме за столицата Торшан, където ще е последната ни нощувка на острова.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 6 км.

 • 9

  Ранен трансфер до летището на остров Вагар. Излитане за България.


Включва:

 • 6 нощувки в къщи за гости
 • 2 нощувки в хотел 3*
 • 5 закуски
 • Транспорт на Фарьорските острови според програмата
 • Професионален планински водач
 • Фериботи до остров Микинес и Калсой
 • Такси за тунели
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Вагар – София
 • Храна по време на пътуването
 • Тур с лодка около скалите Вестманна
 • Такси за посещение на музеи и туристически обекти
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече