Доломитите - шеметни изкачвания и върхове

Виж снимките

Всеки планинар, попаднал веднъж сред лабиринта от скални масиви на Доломитите, се чувства като дете в магазин за играчки. Десетки величествени каменни крепости издигат отвесни варовикови стени към небосклона. Стотици скални зъбери и игли се събират, за да създадат тези умопомрачаващи и завладяващи въображението масиви. Трудно може човек да обхване в едно единствено пътуване най-доброто от тази планина, но ТрекМания е подбрала за вас най-добрата селекция от върхове и вдъхновяващи преходи и преживявания. Ще изкачим връх Омбрета Ориентале, разположен директно срещу Южната Стена на Мармолада и предоставящ феноменален изглед към нея. Ще направим преход по билото на Падон, с феноменални панорами към Пунта Пеня, Пунта Рока и Пиц Бое. Ще изкачим титана Монте Антелао, чиито скален дворец не подлежи на описание и предизвиква респект у всеки планинар. Разбира се ще направим преход в района на емблемата на Доломитите – Трите Чими и ще стъпим на връх Монте Патерно! За финал ще се предизвикаме се Тофана ди Розес, съчетаващ в себе си гледки и адреналин! Доломитите ви очакват!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 08:30 часа

 • 1

  Посрещаме ви на летището в Италия, качваме се в буса и се отправяме към сърцето на Доломитите. След по-малко от половин ден след излитането от София сме в подножието на първенеца на Доломитите – Мармолада и Пунта Пеня. Тук ни очаква преход до хижа Контрин, разположена в южното подножие на върха. Време за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 2

  Ставаме рано и с леки ранички само за изкачването се отправяме нагоре по долината Росалиа. Напредваме спокойно по стръмния терен, по който пътеката ни се вие на ситни серпентини. Достигаме прохода Пасо ди Омбрета и отпочиваме около Бивако дел Бианко. Оттук пътеката ни става стръмна и навлиза в сипеите на финалното ни изкачване. Стъпваме на връх Омбрета (3011 метра) – първото ни преминаване на границата от 3000 метра за това пътуване. Правим снимки към гигантската Южна стена на Мармолада и правим почивка преди да се спуснем обратно към хижата. Взимаме си багажа и отпътуваме към хотела за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 12 км.

 • 3

  Днес се отправяме към Пасо Федая. Предстои ни да преминем по рида срещу Мармолада между хижите Луиджи Горца и хижа Падон. Предстоят ни голяма доза гледки и панорами и не-малко адреналин. В ранния следобед се спускаме до прохода Федая и отпътуваме за подножието на връх Антелао и селцето Сан Вито ди Кадоре. Взимаме си раничките с багаж за една нощувка и започвам изкачване към прохода Форчела Пикола и хижа Галаси. Вечеря в хижата и нощувка.

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 11 км.

 • 4

  Ставаме много рано и още преди изгрев поемаме по скалистата пътека над хижата. През зимата върхът се изкачва и спуска от скиори, но през лятото, стръмният терен представлява сериозно предизвикателство за планинарите. Въпреки че ще преминем по „Нормалният“ маршрут, това не трябва да ви подвежда! Предстои ни сериозно изкачване, което обаче ще ни предостави гледки, достойни и за осемхилядник! След около два часа изкачване достигаме красиво скално ребро, което ще ни отведе до най-високата кота – 3264 метра – трети по височина в цялата планина и втори извън масива на Мармолада. Правим снимки, почиваме и започваме дългото спускане първо към хижата и след това и към буса. Отпътуваме към хотела, който ще бъде наш базов лагер през следващите няколко дни.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 2250 м. Разстояние: 12   км.

 • 5

  Днес се отправяме към легендарните Три Чиме ди Лаваредо или както са по-известни Трите Чими! Който желае ще разпусне с лежерна обиколка на прочутите скални кули, известни с дръзките изкачвания на някои от най-известните световни алпинисти по стените им! Ще направи почивка за обяд в хижа Локатели и разбира се ще опита великолепната местна торта. Желаещите ще могат да преминат по мрежа от тунели и панорамни площадки и да изкачат връх Монте Пасертно, прочут с гледките си към Трите Чими!  В ранния следобед ще преминем в самото подножие на величествените северни стени на масива преди да достигнем мястото за среща с транспорта. Отпътуваме обратно за хотела. Нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Тази сутрин отправяме поглед към един от най-величествените масиви в планината – масива на Тофаните. Тази година сме си избрали връх Тофана ди Розес! Неговото скално чело се издига встрани от основния масив, което ни предоставя нестандартна гледка както към Тофана ди Дентро и Тофана ди Мецо, така и към Монте Пелмо и Пиц Бое. Макар и най-нисък от трите Тофани, върхът не е за подценяване – пътеката преминава по стръмни сипеи и изисква концентрация и издръжливост. Правим снимки от върха и се спускаме към изходния пункт, където ни очаква буса, за да ни откара в хотела за почивка.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 11 км.

 • 7

  Днес е последният ни ден в планината, но ни предстои незабравимо изживяване. Насочваме се към едно от най-сниманите места не само в Доломитите, но и в Европа! Това е масива Сас Ригаис. Първо ще изкачим предизвикателната най-висока точка по нормални маршрут, след това ще се насочим към панорамната площадка Сечеда Риджелине, от където се разкрива фамозна гледка към скалните кули на масива, подредени в редица като домино плочки!. В късния следобед се спускаме към мястото за среща с буса и отпътуваме за хотела ни в подножието на планината и по-близо до летището.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 12 км.

 • 8

  Сутринта отпътуваме за Летището. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 2 нощувки в хижи
 • 1 нощувка със закуска в хотел в двойни стаи
 • 3 нощувки в хотел 3*
 • 1 нощувка със закуска в хотел в двойни стаи
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет София - Италия- София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифтове,Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности, бакшиши, Лични разходи
 •  Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Желаещите да изкачат Пунта Пеня и фератите на Тофана ще могат да го направят с местен Алпийски водач срещу допълнително заплащане.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече