Най-високите върхове и природните чудеса на Азербайджан

Виж снимките

В края на лятото, ви предизвикваме с една абсолютно ТрекМаниашка програма! Отправяме се към самият ръб на Европейският континент, там където Великият Кавказ се среща с водите на Каспийско море, наричано още най-голямото езеро в света! Отправяме се там, където са съсредоточени една трета от всички кални вулкани в света! Отправяме се към Азербайджан! Подготвили сме ви специална селекция от трекове през автентични кавказки села и изкачване на най-високите и красиви върхове в страната. Ще стъпим на първенецът ѝ Базардюзу (4466 метра), най-висок връх също и на Дегестан, ще изкачим и Шахдаг (4243 метра), разположен в Национален парк Шахдаг, а за финал ще изкачим и връх Капаз – едно от природните чудеса на Азербайджан. Няма как да не отделим и време за Държавния исторически и природен резерват Гобустан, където бълбукат в извънземен пейзаж 300 от 700-те кални вулкана на Земята. Азербайджан те очаква – идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Баку. Кацаме на летището и се настаняваме в комфортен хотел. Време за разходка из центъра и вечеря. Нощувка.

 • 2

  Закусваме в хотела и отпътуваме за района Губа. Пътуването ни ще трае около 3 часа, преминавайки региона в който веригата на Голям Кавказ достига крайбрежието на Каспийско море. Достигаме до град Губа и правим последно пазаруване за планината – храненето по време на няколкото нощувки на палатки ще си приготвим сами. Оттук ни очакват още два часа път, приближавайки ни все повече до сърцето на Кавказ. Достигаме село Криз и се настаняваме в автентична селска къща за гости. Обядваме с домашно приготвена храна, почиваме и се отправяме на аклиматизационно излизане по склоновете на връх Машдаргах, достигайки около 2600 метра. Правим снимки и се любуваме на феноменалния пейзаж! Връщаме се обратно в къщата за гости за вечеря от домашно приготвена храна и нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Събуждаме се от мириса на домашната закуска. Хапваме, стягаме си багажа (леки ранички) и се отправяме на трек по долината на река Кудиялчай. Първата ни цел са водопадите Гур-Гур, а около обяд ще достигнем село Калайкхудат, където ще хапнем отново домашна храна за обяд. След хапване и почивка продължаваме към село Хиналиг – древно кавказко село, около което има десетки легенди и векове драматична история. Тук багажът ни вече ни очаква, настаняваме се в къща за гости за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 19 км.

 • 4

   

  След закуска си натоварваме багажа в проходими джипове – очакват ни около 2 часа офроуд, преминавайки Горний превал и пресичайки река Шахнабат. Навлизайки на територията на Национален парк Шахдаг, се регистрираме в Азербайджанската службата за охрана на границата и след още около час трансфер, достигаме подножието на маршрута ни за върха. Тук нарамваме раниците с палатки и провизии и се отправяме на едночасов преход до Базовия лагер за върха. Пристигаме на мястото, устройваме лагер и си приготвяме обяд. Почиваме малко и след това излизаме на 3500 метра по маршрута за аклиматизация. Връщаме се в лагера за вечеря край огъня и нощувка на палатки под Кавказкото небе.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 10 м. Разстояние: 5 км.

 • 5

  Събуждаме се и ставаме в 4:00 часа.  Хапваме по нещо, пием по чаша чай/кафе и в 5:00 часа се отправяме към първият ни кавказки връх за това пътешествие! Изкачването ни ще трае около 5 часа в ранната утрин ще стъпим на 4243 метра надморска височина – връх Шахдаг! Правим снимки и обхождаме с поглед стотиците върхове, които ни заобикалят – гледката е величествена и вдъхновяваща... Правим снимки и започваме спускането си към лагера. След около 3 часа сме отново край палатките и хапваме. Следобед почиваме и събираме сили. Вечеря край огъня и нощувка на палатки под Кавказкото небе.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Ставаме спокойно, закусваме и пием кафе. След това събираме палатките и се отправяме към мястото за среща с джиповете, който ще ни откарат в подножието на следващата ни цел – връх Базардюзю. Тук ни очакват коне, на които ще натоварим палатките и провизиите си. Преходът ни покрай бреговете на река Ятиг до Базовия лагер ще отнеме около 2 часа. Достигайки 3250 метра, разполагаме лагера си на удобно място, обядваме и се отдаваме на почивка. Вечеря край огъня и нощувка на палатки под Кавказкото небе.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 10 км.

 • 7

  Събуждаме се и ставаме в 4:00 часа.  Хапваме по нещо, пием по чаша чай/кафе и в 5:00 часа се отправяме към най-високия връх на Азербайджан! Преходът ни минава по масивно планинско ребро, което след около 6 часа ни отвежда до самият връх – 4466 метра – най-високата точка на Азербайджан и Дегестан едновременно! Правим снимки и почиваме. Оттук поемаме по билото, което ни отвежда до съседния връх Зафар (4301 метра), откъдето се спускаме до базовия лагер. Хапваме събираме палатките и поемаме към мястото за среща с транспорта. След около 2 часа джиповете ни отвеждат до познатата ни вече къща в село Хиналиг, където ни очаква топла храна и топло легло :)

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 15 км.

 • 8

  Ставаме и закусваме спокойно – днес ни очаква само трансфер до хотела в центъра на Баку. След като се насладим на удобствата на цивилизацията ще имаме свободно време за разходка. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

 • 9

  Днес ще направим разходка с местен водач из центъра на Баку и след това свободно време за самостоятелна разходка. Отдаваме се на почивка, защото утре ни очаква пътешествие сякаш извън пределите на Земята. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Ставаме рано и закусваме. Отпътуваме за Гобустан. Тук ще изследваме територията, на която се намират една трета от всички активни кални вулкани в света! Ще видим още древните петроглифи, свидетелстващи за древността на цивилизациите в този регион. Следобед ще посетим и зороастрийския храм Ятешгах. Връщаме се в Баку за вечеря и нощувка.

 • 11

  След закуска поемаме на 4 часово пътуване до Национален парк Гьойгьол. Тук се настаняваме в къща за гости в село Тогана и обядваме с домашно приготвена храна. Следобед ще направим разходка до езерото Марал, разположено в центъра на парка и подножието на нашата следваща цел – връх Капаз. Връщаме се в къщата за гости за вечеря и нощувка.

 • 12

  Ставаме рано в 4:00 и закусваме. Джипове ни отвеждат навътре в парка до местността Кханбулаг. Оттук ни очакват около 3 часа преход до връх Капаз – един удивителен природен феномен, с величествени скални отвеси, пропадащи на стотици метри под полегатите поляни на върха. В краката ни блестят езерата Марал и Гьойгьол, а в далечината се извисяват върховете на Малкия Кавказ. Правим снимки и се спускаме до мястото за среща с джиповете, които в късния следобед ще ни отведат обратно до Баку. Последна вечеря в Азербайджан и нощувка в хотел.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 7 км.

 • 13

  Полет за България


Включва:

 • Всички вътрешни трансфери според програмата
 • 5 нощувки със закуски в 4* хотел в Баку
 • 4 нощувки в селски къщи за гости
 • 3 нощувки в палатки
 • храненията в къщите за гости
 • Професионален български планински водач
 • Професионални местни водачи и екскурзоводи
 • Разрешителни и такси за Националните паркове и граничните райони
 • Палатки, шалтета и коне за пренасянето им в района на Базардюзю
 • Застраховка “Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София- Баку- София
 • Храна по време на пътуването, освен упоменатата (основно в Баку)
 • Бакшиши, лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече