Историческите перли на Иран

Виж снимките

Представяме ви едно пътуване назад във времето сред останките на империи, наследствата на императори и шахове и стихове на поети! Само за седмица ще се докоснем до най-старите и интересни забележителности на Иран и ще опознаем богатата му култура, вкусната му кухня и гостоприемните му жители! Ще разгледаме Исфахан, Шираз, Язд и Кашан, ще посетим древните некрополи и градове на Персия - Пасаргада, Персеполис и Накш-е Ростам. За финал ще се насладим и на залез и изгрев от пустинята Маранджаб и ще прекараме нощ в древен кервансарай на 450 години, част от ЮНЕСКО! Перфектното продължение на планинското ни пътешествие до Трите най-високи върха на Иран!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  След епичните трекове пез изминалите две седмици, вече е време да опознаем и културната и историческа част на Иран и древна Персия. Закусваме и отпътуваме на юг. Първата ни спирка е планинското селце Абянех, което освен атрактивната архитектура на керпичени си къщи, предлага на посетителите си богат набор от исторически забележителности обхващащи времевите периоди на Сасанидите и Селджуките. Разглеждаме селото и отпътуваме за град Исфахан, където ще се настаним в хотел. В оставащото ни време от деня започваме разглеждането на третият по големина град в Иран. Вечеря на свободна консумация в някой от страхотните ресторанти в Исфахан и нощувка. Включена за деня закуска.

 • 2

  Закусваме, стягаме лека еднодневна раничка за градска разходка и се впускаме в изследване на чудесата на Исфахан! Исфахан е бил два пъти столица и на неговата територия са останали паметници от различни исторически епохи. Ще посетим площада Нагш-е-Джахан, дворецът Чехел Сутун, Арменската Катедрала „Светия Спасител“, Шахската Джамия, портата Кейсарие и Базарът на Исфахан. Ще завършим деня покрай красиво осветения мост Хаджу, свързващ двата бряга на най-голямата река в Централен Иран. Вечеря на свободна консумация в някой от страхотните ресторанти в Исфахан и нощувка. Включена за деня закуска.

 • 3

  Ставаме рано и след закуска се отправяме на 4 часово пътуване към град Шираз. Тук ще прекараме остатъка от деня в разглеждане на забележителности на Градът на поетите, виното и розите! Шираз е пети по големина в страната и столица на провинцията Фарс. Ще посетим розовата джамия Насир ол-Молок, Персийските градини Ерам, Цитаделата на Карим хан, Портата на Корана и Гробницата на Хафез – известния ирански поет! Вечерта се настаняваме в хотел. Вечеря на свободна консумация и нощувка. Включена за деня закуска.

 • 4

  Ставаме рано и след закуска се отправяме на 5 часово пътуване към град Язд, столица на едноименната провинция. Днес наша цел обаче не е градът, а това което ще видим по пътя! Започваме с посещение и разглеждане на Персеполис, древна столица на Персия и Ахеменидите, завладяна от Александър Македонски през 330 г.пр.хр. Древна Парса е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Време за разглеждане и снимки и продължаваме към Накш-е Ростам. Това е древен некропол от времето на ахеменидите и сасанидите. Тук се намират четири големи гробници, с изрязани в скалата фасади, най-известните от които са на Ксеркс I и Дарий I. ЗА финал се отправяме към древната столица на Кир Велики – Пасаргада, основана през 6-ти век преди христа! В останките от града, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се намира и гробницата на Кир Велики, както и на неговия наследник. Привечер достигаме град Язд и се настаняваме в хотел. Вечеря на свободна консумация и нощувка. Включена за деня закуска.

 • 5

  След закуска ще имам цял ден да разгледаме Язд, известен още като Градът на Вятърните Кули. Това е един от най-древните градове в света и е известен с оригиналната си архитектура на глинените къщи, Вятърните кули, наречени Бадгир и древните паметници на зороастрийската религия. Градът разбира се е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО и ние ще можем да го опознаем напълно. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел. Включена за деня закуска.

 • 6

  След ранна закуска се отправяме към град Кашан, пътуването към който ще отнеме около 5 часа. Ще имаме малко време да разгледаме най-атрактивните исторически забележителности в града като Джамията Ага Бозорг, Баните на султан Амир Ахмад и Персийските градини Фин – част от ЮНЕСКО. Следобед продължаваме към пустинята Маранджаб, където ще посрещнем залеза над пясъците. Вечерта ще се настаним в исторически хотел – кервансарай на 450 години (също част от ЮНЕСКО)! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел. Включена за деня закуска.

 • 7

  Ставаме за изгрев и посрещаме слънцето издигащо се над дюните. Закусваме и посещаваме езерото Намак – солено езеро с площ от 1800 кв.км. Оттук отпътуваме към Техеран и международното летище за полет обратно към България.


Включва:

 • Целият наземен транспорт според програмата
 • 5 нощувки в хотели минимум 3*
 • 1 нощувка в 450 годишен кервансарай, част от ЮНЕСКО
 • 6 закуски
 • Сафари в пустинята
 • Професионален местен водач
 • Професионален български водач
 • Медицинска застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети София - Техеран - София
 • Храната извън закуските
 • Таксите и входовете за посещение на туристическите обекти
 • Бакшиш за местния екип
 • лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства и разходи при напускане на програмата по време на пътуването(виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече