Най-екстремните виа-ферати в Швейцария

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно епично приключение без аналог! Ще прекараме 7 дни в подножието на едни от най-грандиозните върхове на Швейцарските алпи, за да преминем по ферати, които напълно ще оспорят разбирането ни за триизмерно пространство и ще вдигнат адреналина ни поне до височината на обграждащите ги върхове! Ще посетим долината на Заас фе, за да се изкачим до Йегихорн, ходейки по въже. Ще траверсираме високите стотици метри гладки отвесни стени на долината Лаутербрунен, преминавайки по фератата на Мюрен. Ще преминем по най-атрактивната ферата на района на Енгелберг – фератата Фюренванд, изкачвайки въжена стълба с височина над сто метра! Ще разпуснем по фератата Телли, предоставяща феноменални панорами над прохода Сустен. Ще пристъпим във вечната сянка на митичната Северна стена на Айгер и ще изкачим част от нея по спиращата дъха ферата Ротщок. Черешката на тортата ще е преминаването на най-дългата и екстремна ферата на Швейцария - Леукербад, водеща през източната стена на връх Даубенхорн!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Генева/Милано. Днес ни очаква лежерен ден, зает основно от транспортиране до изходната ни точка в сърцето на Швейцарските Алпи. Настаняваме се в къща за гости, която ще е наш базов лагер за две от фератите. Нощувка

 • 2

  Днес ни предстои първата от 6-те ферати за приключението ни – фератата до връх Йегихорн. След кратък трансфер с лифт и леко ходене достигаме хижа Вайсмийс и се екипираме подобаващо за преминаване на ферати – каски, седалки и професионални ферата комплекти. Преминаваме по останките от някогашен ледник и челната му морена и заставаме под скалната стена на Йегихорн. Фератата ще ни предложи приятно изкачване по скалните пасажи и ще ни даде възможност да загреем за по-сериозните ни изкачвания. Основната атракция е въжен мост, над дълбок стотици метри процеп, свързващ върха със съседната скална стена. Преминаваме по моста и завладени от адреналина стъпваме на върха! Гледката от тази скална кула е достойна за всеки един четирихилядник в алпите! Край нас се издигат ледените гиганти Ротхорн, Флечхорн, Лагинхорн, Вайсмийс, Ташхорн, Дом, Наделхорн… Голямо количество от Швейцарските четирихилядници са само на ръка разстояние от нас! Правим заслужена почивка и снимки и потегляме по обратния път. Прибира ме се до къщата за гости, за да съберем сили – утре ще ни трябват всичките!

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Днес ще се изправим пред най-сериозното предизвикателство за това пътуване – фератата на Даубенхорн. Кратка статистическа справка показва над 2000 метра стоманени въжета и около 12 стълби с обща височина над 200 метра! Иначе казано – най-трудната и дълга ферата в Швейцария според швейцарците, а това означава само едно! Очаква ни наистина сериозно изкачване! Денивелацията за деня ще е над 1100 метра, а освен ферата ни очаква, пресичане на ледник и пешеходен преход. Затова ставаме рано и се впускаме с първите лъчи в скалния лабиринт на Източната стена на Даубенхорн. Фератата следва улеи, скални стени и дори влиза във вертикална пещера! В ранния следобед достигаме върха – изтощени, но щастливи от постижението! На хоризонта блестят Мон Блан, Матерхорн, Дом, Юнгфрау и Мьонх… Гледката е зашеметяваща! Не трябва обаче да се отпускаме – предстои ни спускане по кратък ледник, а след това пешеходен преход до лифтова станция на Гемипас. Спускаме се до мястото за среща с транспорта ни и отпътуваме за къщата ни за гости. Няма как да не полеем с местна бира или вино феноменалния ден, преди да е отдадем на заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1160 м. Денивелация (-): 1160 м. Разстояние: 9 км.

 • 4

  Тази сутрин ще поспим до малко по-късно и ще закусим кроасани с кафе, гледайки красивите върхове, които ни обграждат. Днес сме ви приготвили най-леката ферата, почти без денивелация, за да можем да отпочинем след Даубенхорн. Това не трябва да ви подвежда – фератата е не по-малко атрактивна! Отправяме се към най-красивата долина в Швейцария – Лаутербрюнен – Царството на водопадите. Тук, над тясната долина осеяна с пасторални пасища се издигат шеметни скални стени високи стотици метри, а над тях блестят ледниците и вечните снегове на едни от най-впечатляващите швейцарски върхове – Айгер, Мьонх и Юнгфрау! Тук по стените на долината се спускат най-високите водопади в страната! Нашата цел днес е фератата на Мюрен – почти хоризонтална, но вдигаща адреналина с няколко висящи моста над стотици метри пропаст!  След като я преминем ще имаме възможност да посетим и едно от малкото места в Европа, където можем да наблюдаваме подземни водопади в недрата на земята. Нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 160 м. Денивелация (-): 160 м. Разстояние: 5 км.

 • 5

  Гринделвалд – самото име на това райско място за планинарите предизвиква вълнение и очакване за магична красота и адреналин …. Над него – Северната стена на Айгер – едно от най-големите предизвикателства на алпинизма за изминалия век! Мечтали ли сте някога да пристъпите в студените скални отвеси на тази стена? Сега е шансът ви! Да, днешната ни ферата преминава през част от Северната стена на Айгер! Предстоят ни около 400 метра метални стълби и кабели, които ще ни дадат възможност да се докоснем до тази величествена каменна крепост! Изкачването ни ще ни отведе до Западния ръб на Айгер и ще се спуснем по пътя, който поемат всички изкачили стената. Разбира се, ще имаме възможност да се повозим на железницата до Клайне Шайдег и да се разходим до панорамния връх Менлихен. Спускане обратно до Гринделвалд и отпътуване за долината на Енгелберг за нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 560 м. Денивелация (-): 560 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Ставаме рано, защото ни очаква ден изпълнен с приключения! Отправяме се към фератата Фюренванд. Тук ни очаква около 700 метрова скална стена, която ще преодолеем по атрактивен железен път, изкачващ се по гладки плочи, траверсиращ скални улеи и изкачващ метални стълби високи стотина метра и дори леко надвесени! Фератата ни отвежда на идилични зелени поляни по които се спускаме обратно до мястото за среща с транспорта или взимаме лифт за по-бързо – все пак имаме още едно място за посещение за днес – връх Титлис! Чували ли сте за него… не..? А трябва :) Тук се намира най-високо разположения висящ мост в цяла Европа, а самата стена на върха е една от най-впечатляващите скални стени в целия район. Ще прекараме време на върха за снимки и разглеждане на заобикалящата ни панорама. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и се отправяме към къщата за гости за нощувка.

  Денивелация (+): 760 м. Денивелация (-): 760 м. Разстояние: 10 км.

 • 7

  Днес ще премерим сили с последната за пътешествието ни ферата – Телли – първата ферата в Швейцария! Въпреки че след всичко преживяно до тук, тя може да ни се стори лесна, фератата не е за подценяване! Заходът към нея започва от района на хижа Теллихюте, заобикаля връх Теллищок и се връща обратно до хижата през прохода Сетелли. Предстоят ни около 80 метра стълби и около 600 метра стоманени въжета! Това е една от най-дългите ферати в стрната и е достойна за завършек на програмата ни. Следобед се спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за района на Женева/Милано. Нощувка в семеен хотел.

  Денивелация (+): 1090 м. Денивелация (-): 1090 м. Разстояние: 9 км.

 • 8

  Закусваме и отпътуване за летището. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 7 нощувки в семейни хотели/къщи за гости (двойни/тройни стаи)
 • Професионални български планински водачи
 • Нужната виа-ферата екипировка 
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Милано/Женева – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифтовете нужни за изпълнение на програмата, Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече