Кунгследен Север - На палатки зад Полярния кръг

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно от най-шеметните приключения зад Полярния кръг на континентална Европа! Представяме ви Кунглседен – Кралската пътека, трасираща Швеция от север на юг. Това са 440 километра пешеходен преход през едни от най-големите защитени територии на Стария континент – планини, речни долини, върхове и ледникови езера… Ще се отправим на двуседмично диво къмпингуване с една ясна посока – Север, преминавайки половината от прочутата пътека! Предстоят ни 190 километра пеш и с лодки през националните паркове Сарек и Стура Шефалет и най-красивата част на Шведска Лапландия! Внимателно съобразените дневни етапи, ще ни позволят да презареждаме с храна, олекотявайки значително раниците, а нощуването на няколко дни в планинските станции по пътя ще ни осигури комфорт и баня, оставяйки единствено удоволствието от ходенето из дивите планини зад Полярния кръг!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Полет от София за Швеция. Придвижваме се с градския транспорт/такси до къщата за гости/хостела за нощувка. Настаняваме се и се разхождаме из града за първа среща с вкусната Шведска кухня. Последни приготовления на багажа и потъваме в дълбок сън след дългия ден.

 • 2

  Днес ще се придвижим с автобуси до селището Квикйок. Достигаме началото на нашата пътека късно следобед и навлизаме в Национален парк Сарек. Намираме подходящо място за къмпинг в покрайнините на селото и разпъваме първият от многото ни лагери. Приготвяме си храна и заспиваме под звуците на гората и течащата наблизо река.

 • 3

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес ни очакват около 17 километра, а крайната ни точка е планинската станция Портестуган – Приказната къщичка. Първите десет километра са плавно изкачване през ниска гора и блатисти склонове, характерни за тази част от света. След около 3 часа достигаме бреговете на първото от многото езера, които ще видим по пътя си – езерото Стуер Тата, намиращо се в широка ледникова долина – оставащите километри за деня ще извървим по нея. В ранния следобед достигаме планинската станция и намираме място за лагер около нея. Отдаваме се на заслужена почивка край бреговете на езерото Хаптекяуре. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 170 м. Разстояние: 17 км.

 • 4

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес ни очакват около 19 километра, а крайната ни точка е планинската станция Акцестуган, разположена край спокойните брегове на езерото Лайтауре.  Започваме с плавно изкачване по склона на долината, достигайки до мястото откъдето пътеката ни започва да траверсира склоновете на връх Фавнояйве. Пред нас се разкриват и първите красиви панорами към езерото Риттак и масива на Кабла. Спускаме се от склоновете на масива, който траверсираме и по равна долина достигаме бреговете на езерото Лайтауре. Тук лодка ни отвежда до отсрещния бряг, където в района на планинската станция ще изградим нашия лагер. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 19 км.

 • 5

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес ще изминем един от най-дългите си и тежки преходи за цялото пътуване. Очакват ни около 24 километра и немалко изкачване. Всяка стъпка обаче ще е възнаградена, защото при хубаво време гледките за деня ще са феноменални! Започваме с изкачването на гористия склон на връх Доаресоайве. Достигайки половината от изкачването, ще скрием раниците си някъде в ниската гора и ще направим отклонение от пътеката към панорамната площадка на връх Скиерфе. Високият 1179 метра връх е с почти отвесна западна стена, пропадаща стотици метри към долината на езеро Лайтауре и предоставя възможност за страхотни гледки към голяма част от Национален парк Сарек! Отклонението ни е струвало 12 километра (половината) от днешните 24,  но ходенето без раници и великолепните гледки си струват! Оттук продължаваме с финално изкачване по склона на Доаресоайве и се спускаме от другата му страна и към бреговете на езерото Ситояуре. Един по-дълъг трансфер с лодка ще ни отведе до другата страна на езерото и планинската станция Ситояуре, където ще изградим нашия лагер. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 24 км.

 • 6

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес ни очакват 20 километра преход, но след двата тежки дни ни очаква и награда – меко легло, баня и готвена храна – ще нощуваме в планинската станция Салтолукта! Пътят ни днес преминава по долината между два планински масива и теренът е общо взето лек и с повече спускане отколкото изкачване. В ранния следобед достигаме станцията и се настаняваме. Време за почивка, баня и вечеря – вечерта ще изпием по бира, радвайки се, че днес няма да разпъваме палатки. Нощувка в станцията.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 20 км.

 • 7

  Ставаме и пийваме кафе. Пресичаме с лодка езерото Салтолукта и … хващаме автобус. От бреговете на езерото до планинска станция Вакотаваре са 30 км асфалт, който определено няма да ходим пеш. От станцията ще поемем на север и ще достигнем езерото Теусаяуре. Пресичаме го с лодка и достигаме планинската станция Теусаяуре, където ще изградим нашия лагер. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 13 км.

 • 8

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес навлизаме в по-планинската част от прехода и финалния етап от пътеката Кунгследен, която като по магистрала ще ни води покрай най-високите върхове в Швеция! В този ден ни очакват около 20 километра, като на половината от тях ще преминем покрай планинската станция Каитумяуре, където ще обядваме. В късния следобед пристигаме в района на станцията Сингистюган, където ще изградим нашия лагер. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 380 м. Разстояние: 20 км.

 • 9

  Ставаме рано и прибираме лагера. Стискаме палци за хубаво време –днешният преход преминава в подножието на най-високия връх в цяла Швеция – Кебнекайзе и ако времето се смили над нас, ще можем да му се любуваме цял ден! Тъй като днес ще ходим само 12 километра и ще спим в станцията, следобеда ще можем да прекараме в сушене на екипировка (ако се налага) или в преход до близък връх със страхотна гледка (по желание). Нощувка в станцията.

  Денивелация (+): 250 м. Денивелация (-): 90 м. Разстояние: 12 км.

 • 10

  След краткия вчерашен преход и почивката в станцията, днес е време да се предизвикаме с най-дългия за пътуването ни преход – около 26 километра! Ще трябва да преминем и през прохода Тйектяпасет, разположен на 1100 метра. Денят ни започва рано с изкачването на прохода и около обяд достигаме станцията Тйектястюган. Тук правим почивка за обяд и продължаваме към финалната си за деня цел – станцията Алесаяуре, където ще изградим нашия лагер. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 430 м. Денивелация (-): 520 м. Разстояние: 26 км.

 • 11

  Ставаме рано и прибираме лагера. Днес е предпоследния преход по Пътеката – вижда му се краят и затова с лекота ще изминем „само“ 22 километра. Пътеката ни първоначално върви по бреговете на езерото Алесаяуре а след това продължава по гигантската долина, по която сме се движим последните дни. В ранния следобед достигаме брега на езерото Абискояуре за финална нощувка по Кралската пътека. Нощувка

  Денивелация (+): 160 м. Денивелация (-): 460 м. Разстояние: 22 км.

 • 12

  Ставаме рано и прибираме за последно палатките си. Финалните ни 15 километра са предимно спускане и преминават през Национален парк Абиско. Достигаме известното градче Абиско, откъдето ще се придвижим към Кируна. Време е да се поглезим с баня, бургери и бири :) Нощувка в къща за гости/хостел.

  Денивелация (+): 40 м. Денивелация (-): 160 м. Разстояние: 15 км.

 • 13

  Резервен ден. Този ден ще използваме за почивка в някой изключително лош като прогноза ден, а в случай, че времето е перфектно денят ще ползваме за изкачване на връх в района на Кебнекайзе, почивка в Абиско или допълнителна екскурзия в саамска ферма за северни елени край Кируна. Окончателното решение ще е на водача на групата.

 • 14

  Полет за България.


Включва:

 • Транспорт с редовни автобусни линии според програмата
 • 2 нощувки в семейни хотели/къщи за гости преди и след планината
 • 2 нощувки в планинските станции
 • 7 нощувки на палатки край планинските станции
 • Ползване на част от помещенията на хижите  край които ще къмпингуваме според условията им
 • 2 нощувки на диво къмпингуване
 • всички трансфери с лодки през езерата (около 200 лева на човек)
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети от и до София
 • Нощувка в хотел/хостел/къща за гости в резервния ден
 • Такси за сауни в хижите и за електричество 
 • Храна по време на екскурзията
 • Разходи при напускане по-рано на маршрута и програмата заради времето или лични причини
 • Разходи за оползотворяване на резервния ден или дните останали свободни при по-ранно напускане на програмата
 • Разходи за допълнителни екскурзии
 • Бакшиши, Лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече