Вълшебните Родопски пейзажи на Радюва планина и Дряново

Виж снимките

Лек прохладен ветрец носи аромат на цъфнали дървета, зелена трева и билки… Далечния ромон на реката ниско под нас подхваща весела песен и тя се подема от чановете по високите бърчини около нас. Хиляди нюанси на зеленото ни обграждат и очитени жадно поглъщат пищната зеленина… Пролет е и то каква… Родопска! ТрекМания ще ви отведе до едно далечно кътче в самото сърце на планината, едно село разположено „на баир“ (1100 м) – село Дряново! Тук се преплитат красива природа, още по-красиви гледки и древна история на поне три религии! Приготвили сме ти приятен пролетен преход – идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуване за село Дряново. Пътят ни води извън селото и на няколко серпентини се изкачва на хълма над селото. Тук ще посетим първите няколко исторически забележителности. Започваме с посещение на останките от римска гробница-саркофаг. От нея се изкачваме до местността Герге, където е имало древно светилище, а днес параклис – Свети Георги. Връщаме се на полегатия черен път и продължаваме към ливадите на Герова ливада и Кьошки. Тук хоризонтите се разширяват, гледките стават все по просторни, а над нас се откроява гористия силует на връх Дръндевица. Насочваме се към връх Могила – връх със зашеметяващи панорами! Тук ще направим почивка за снимки и раздумка – на водачът му предстои сериозно разясняване на обширната панорама! Колкото и да не ни се иска да напуснем това приказно място е време да потегляме. Продължаваме по самия ръб на рида, който ще ни отведе до връх Пандурова чука. От ливадите в неговото подножие ще имаме възможност да надникнем и към районите на Персенк и Изгрев. Спускаме се обратно към селото и мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя, разбира се, ще посетим Нико за заслужено похапване! Пристигане в София след 20:00 часа.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече