Връх Червен и водопад Скока

Виж снимките

Огряван последен от алените слънчевите лъчи над град Тетевен при залез, връх Червен е получил романтично име, което напълно му приляга. Червен представлява високо скално плато издигнато на стотици метри над Тетевен и обградено от шеметни отвеси. На върха на платото, като на приказната „горна земя“ се простира идилично зелено пасище с невероятна панорама към главното старопланинско било. ТрекМания ви кани на една лека пролетна разходка до това райско място, което ще съчетаем с прекрасната екопътека „Под пръските на водопада“ и водопада Скока, манастира „Свети Илия“ и разходка из възрожденски Тетевен!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за град Тетевен и района на село Бабинци. Тръгваме по полегата пътека, която подсича панорамните скални венци, вие се през ниска гора и преминава през редки горички и скоро вече сме в подножието на скалното плато на връх Червен. Тук при специално изградена наблюдателна площадка ще отпочинем преди да направим финалното изкачване до най-високата точка за това пътуване. Поемаме през обраслите с току що раззеленили се букове склонове и след половин час стъпваме на просторното пасище, кацнало на самия връх, изглеждащ първоначално абсолютно недостъпен! Край нас кротко пасат коне без да обръщат внимание на пейзажа, който ги заобикаля. Ние обаче няма как да не изпаднем в захлас от великолепната панорама пред очите ни! Стара планина се е простряла като на карта от връх Ботев до връх Мургаш! На север се зеленеят безкрайните полета на Дунавската равнина, а около нас се издигат отделни скалисти върхове и назъбени скали венци, които се редуват с плавните гънки на ливадите и горите на Предбалкана! Правим снимки, отпочиваме и се насочваме към мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до центъра на град Тетевен. Тук квалифицираният ни водач ще ни запознае с историята на този китен възрожденски град и ще ни заведе до манастира „Свети Илия“. Ще имаме време да хапнем в одобрено заведение, преди да се запътим към втората част от пътуването ни – eкопътеката „Под пръските на Водопада“, която през поредица от дървени мостчета ще ни отведе до водопадите на река Козница. Два великолепни водопада изливат буйните си води, почти един до друг и създават уникална атмосфера в малкия каньон! Чудесно място за завършек на деня и оттук се спускаме към буса, който ще ни отведе обратно в София. Връщане в София около 20:00 часа.

  [500,500,8]

   


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече