Швейцарските Алпи - върховете на нашите мечти

Виж снимките

Алпите са най-мощната планинска верига издигаща се в Централна Европа на дължина повече от 1000 км. Хиляди върхове се възправят гордо към небесата, стотици едници блестят под тях и безчет китни селца се гушат в тяхната сянка... Обаче, когато човек си помисли за Алпите, неговата фанатазия неусетно го пренася в пейзаж характерен именно за Швейцария. Трудно в Алпите се намират по-сурови върхове, по-дълги ледници и идилични картини! ТрекМания предлага една нова програма, която ще ви отведе до едни от най-приказните места в Швейцарските Алпи! Два четирихилядника – Алайнхорн и Брайтхорн, две виа-фирати – до Йегихорн и в долината на Лаутербрунен, както и страхотен ден под жестоката северна стена на Айгер!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Полет до подножието на Алпите. Качваме се на нашия транспорт и отпътуваме за сърцето на Швейцария. В ранния следобед ще пристигнем в малкото селце, кацнало на стръмните склонове на долината Маттер. Настаняваме се в комфортен семеен хотел, оставяме си раниците и тръгваме на разходка. При хубаво време може да достигнем до пасищата Ханигалп, откъдето ще зърнем за пръв път прочутия Матерхорн! Слизане обратно до хотела и нощувка.

 • 2

  Цермат – домът на тоблерона, пазен от страховития силует на Матерхорн! В ранните зори ще пристигнем с влак на централната гара на курорта (в града са забранени моторни превозни средства) и ще преминем по китните му улички и край старинните му къщи. Наша цел е лифтът, който ще ни отведе до Матерхорн Глейшър Парадайз – швейцарската версия на Егюй дю Миди, кацнала на връх Клайне Матерхорн. Тук слагаме котките, екипираме се и поемаме по полегатия ледник към най-високата точка на нашето пътешествие – връх Брайтхорн. Макар и един от най-лесните четирихилядници, на които може да стъпите, върхът представлява прекрасна панорамна площадка, от която ще се насладим на великолепна панорама! Пред нас се издига перфектният Матерхорн, суровите зъбери на Дент Бланше и Вайсхорн, в далечината блестят Мон Блан, Гран Парадизо и Гран Комбен, а само на ръка разстояние са покритите с козирки ръбове на Полюкс, Кастор и Лискамите. Трудно може човек да се откъсне от такава панорама, но е време да потегляме обратно към Цермат. В града ще имаме време за кафе, бира или самостоятелна разходка. Прибираме се обратно в хотела. Нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Днес ще направим разходка до подножието на един от най-красивите върхове в света – Матерхорн! След няколко минути возене с влак отново сме в центъра на Цермат и след кратка разходка се качваме на лифта за Шварцзее. Оттук ни очаква около 3 часов преход през алпийски пасища, покрай изумрудени езера и каменисти пътеки до хижа Хьорнли, разположена на ръка разстояние от върха! Веднъж човек погледнал Матерхорн от тази перспектива разбира мащаба и величието на този неповторим връх! Почиваме в хижата и се отправяме към Цермат. По пътя ще имаме възможност да посетим шеметна клисура с буйни водопади и атрактивни мостове над тях. Това е последния ни ден в Цермат и ще отделим време за пазаруване на сувенири или разходка из курорта. Връщаме се обратно в хотела за нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  След закуска се качваме на транспорта ни и се отправяме към прочутата долина Заас. Кратък трансфер с лифт ни изтрелва в подножието на шеметни снежни върхове на височина от 3500 метра – предстои ни изкачване на Алалинхорн! Пътеката ни води по заснежения ледник и сред панорамите на върховете, които ни заобикалят за около 2 часа и половина достигаме най-високата му точка – 4027 метра! Гледката, която ще ни се разкрие от върха няма равна! Правим снимки, почиваме и се спускаме обратно към лифта. Спускаме се към Заас Фе и се отправяме към центъра на курорта за бира и обяд. Вечерта се връщаме в хотела за нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 6 км.

 • 5

  Ранно ставане. Днес напускаме хотела и отпътуваме за района на Айгер, но преди това ще си вдигнем адреналина с една кратка но ефектна виа ферата. Връщаме се в долината Заас и се изкачваме с лифт до района на Вайсмийсхюте. Днешната ферата е поредица от метални стълби и мостове и ще ни отведе до връх Йегихорн, издигащ се на 3206 метра над долината. Оттук гледките към Алалинхорн и величествения Дом са спиращи дъха, а над нас се издигат впечатляващите Флетчхорн и Лагинхорн и Вайсмийс. Спускаме се до мястото за среща с буса и отпътуваме за района на Гринделвалд. Настаняване в къща за гости.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 6 км.

 • 6

  Оправяме се към долината Льойтербрунен. Долина известна с огромните си лавини през зимата и стотиците си водопади през лятото. Първата ни цел са водопадите Списбахфол и Мюренбахфол високи над 250 метра! Около обяд с лифт ще достигнем китното селце Мюрен където ще имаме възможност за разходка в идиличните му покрайнини на фона на издигащите се край нас скално-ледени гиганти – Айгер, Мьонх и Юнгфрау. Желаещите да вдигнат адреналин, ще имат възможност да преминат по атрактивна виа ферата, преминаваща над самите водопади по отвесна стена висока над 500 метра! Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуване за малък семеен хотел в района. Нощувка.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 4 км.

 • 7

  Пътешествието ни из Швейцарските Алпи днес ще ни отведе до известното градче Гринделвалд и подножието на най-известната алпийска северна стена в света – Северната стена на Айгер! Достигаме с лифт до района на връх Менлихен и се изкачваме до най-високата му точка. Панорамата от тук може да заплени всеки! Пред нас се издига студената скално-ледена стена на Айгер, над нея се белеят гребените на Мьонх и Юнгфрау, край нас пасат швейцарски крави на идилични пасища, а в краката ни пейзажът пропада стотици метри в долина Льойтербрюнен! Ще направим панорамна обиколка на района и ще се разходим до подножието на прочутата стена на Айгер. Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за района на летището, от което ще излетим за София. Нощувка в хотел.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 12 км.

 • 8

  Полет за София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 7 нощувки в семейни хотели
 • Професионален български планински водач
 • Нужната алпийска екипировка (за желаещите да изкачат Брайтхорн)
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Милано – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифтовете нужни за изпълнение на програмата, Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече