Непокорният Елбрус - първенецът на Европа

Виж снимките

Кавказ винаги е бил и ще бъде притегателна точка за всички планинари и алпинисти. Тази огромна планинска система от величествени върхове, сковани във вечен лед, заснежени вулкани, кристално сини ледници и изумрудени езера, умопомрачителни скални стени остри като бръснач гребени и пасища, обсипани с хиляди цветя нямат аналог в Стария континент. Над цялото това море от красота се издига Елбрус – двуглавият вулкан, господстващ с височината си над цяла Европа! Това предизвикателно пътешествиеще ви даде възможност да стъпите на най-високата точка на един от 7-те Континентални първенци и най-висок връх в Стария континент. Внимателно подбраните преходи, изпитаната аклиматизационна схема и вкусната топла домашна храна ще ви осигурят едно незабравимо преживяване и най-голям шанс за успешно изкачване!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 08:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Истанбул  и след близо осем часово пътуване достигаме до азиатската част на най-големия турски град и летище Сабиха Гьокчен. Полет до град Налчик. Трансфер до хотел и настаняване. Нощувка.

 • 2

  Закуска. Намираме се в столицата на Кабардино-Балкхария и след закуска потегляме по поречието на р.Баксан за Национален парк Приелбрусие. След около 3 часа достигаме до курортното селище Терскол и се настаняваме в комфортен хотел 3*. Време е да започнем аклиматизацията си! С леки ранички тръгваме към района на връх Чегет. Пътеката ни води през зелени поляни, обсипани с цветя и рододендрони и скоро пред нас възправя северната стена на Донгуз Орун! Почти отвесни ледници се спускат по студената скална гръд на високия 3769 метра гигант и лавините от някой случайно откъртил се серак често отекват над долината. Още няколко завоя по пътеката и дъхът ни просто спира! Ето я нашата цел – бяла и подканяща ни ... Често обгърнат в облаци, конусът на Елбрус се вижда прекрасно от тук и обхваща целия хоризонт! Днес ще достигнем до около 3100 метра в зависимост от времето и ще загреем за по-големите височини. Връщане до хотела, като желаещите могат да се спуснат с лифт до подножието на връх Чегет. Вечеря на свободна консумация в някой от многобройните ресторанти на Чегетската поляна, предлагащи превъзходна и евтина храна. Нощувка в хотела.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Закуска. Сух пакет за обяд. Днес е първият ни ден по склоновете на Елбрус. Кратък трансфер до Азау и след две прекачвания на лифт достигаме Бочките. Това ще бъде нашият дом от утре, но днес само преминаваме оттук. Целта ни е височина от около 4100 метра и хижа Дизел (стария заслон на Единадесетте) Маршрутът представлява поредица от плавни и стръмни изкачвания по ледника над Бочките, а при хубаво време ще можем да се насладим на панорами към Главния Кавкацки хребет, издигащ се от другата страна на долината. Почивка и престой в района на хижа Дизел и спускане до Бочките. Спускаме се с лифта и се връщаме до хотела ни. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 5 км.

 • 4

  Закуска и сух пакет за обяд. Днес се пренасяме в планината. Стягаме планинската си екипировка, оставяме целия си излишен багаж на сигурно място в хотела и след кратък трансфер сме отново под лифта на Азау. Изкачваме се с лифта до Бочките и се настаняваме. За да си подсигурим добра аклиматизация днес ще направим изкачване до височина от около 4500 метра. Наша цел са Скалите на Пастухов – ветровито място, но пък с чудесни гледки. Изкачването ще продължи около 4 часа и след кратка почивка ще се спуснем до Бочките само за около час. Вечеря с вкусна домашна храна, приготвена от личния ни готвач в планината и нощувка в Бочките.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Ден за почивка и тренировки. Закуската, обяда и вечерята отново ща са грижа на нашия готвач, а ние ще се заемем с по-важни задачи. Сутринта ще прегледаме екипировката си, ще прогоним котките и ще направим задължителната тренировка по самозадържане и боравене с пикел! След обеда в зависимост от времето ще се отдадем на почивка или ще се разходим отново до хижа Дизел. Нощувка в Бочките.

 • 6

  Ставане около 00:00 часа! Закуска и сух пакет за обяд. Минаваме през столовата, за да се подкрепим и да си вземем горещ чай, с раниците се качваме на ратрака. Той ще ни отведе до върха на Скалите на Пастухов (около 4700  метра) и ще увеличи шансовете ни за успешно изкачване. Тук изглеждащия от Бочките полегат склон се превръща в стръмно изкачване. Поемаме с бавно темпо по склона и след около 2 часа и половина сме на около 5100 метра. Маршрутът ни поема западна посока и започваме подсичането на Източен Елбрус по Касая Палка. Тук ни застига изгревът – гледка, която ще запомним за цял живот! Небето бавно изсветлява и внезапно цялото застинало море от върхове на Главния Кавказки хребет пламва в кърваво червено! Върховете се обагрят в невероятни цветове, а ние сме вече на близо половин километър над тях!!! Продължваме плавното си изкаване и достигаме седловината межди Източен и Западен Елбрус. Тук ще направим кратка почивка и ще се насладим на топлината, идваща от първите слънчеви лъчи, които ни огряват за деня. Следва финалното, но стръмно изкачване по върховия конус и оттам до най-високата точка на вулкана. Ето ни на най-високата точка в Европа и на един от 7-те Континентални първенци – 5642 метра! Усещането и гледките не могат да се опишат с думи, връщането обратно до Бочките ще премине като в сън, а удовлетворението от изкачването и удоволствието от очакващатани гореща супа ще бъдат перфектният завършек на изкачването. Вечеря и нощувка в Бочките.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 1950 м. Разстояние: 10 км.

 • 7

  Закуска. Сутринта напускаме склоновете на Елбрус и се спускаме до хотела ни. Днес е време за заслужена почивка, пазаруване на сувенири и разходка до минералните извори в района на хотела. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

  Денят може да се използва  като резервен, в случай на неблагоприятно време.

 • 8

  Закуска. Отпътуваме за Налчик и от там за района на селището Горна Балкария. Ще направим екскурзия с местен екскурзовод до Сините езера и древните крепости на Балкария. Ще научим бурната история на този величествен планински край и ще опитаме някои от най-вкусните специалитети на планинската кухня. Следобед – връщане в Налчик и време за разходка из града. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел.

 • 9

  Трансфер до летището в Налчик. Полет до Истнабул, където ни очаква транспорта ни, за да ни откара до София. 


Включва:

 • Частен трансфер за групата: Летище Налчик – хотел Налчик – Летище Налчик
 • Частен трансфер за групата: Налчик – Терскол – Налчик
 • Частен трансфер за групата: Терскол – Азау – Терскол – според програмата
 • Трансферите с лифтовете според програмата
 • Частен трансфер за групата: хижа Бочки – горната част на скалите Пастухов (4700 м)
 • 3 нощувки в хижа Бочки
 • 2 нощувки в хотел в Налчик
 • 3 нощувки в хотел в Терскол
 • 7 закуски, 3 вечери и 4 обяда
 • Професионални планински водачи – 1 български и 1 руски
 • Личен готвач на групата за престоя в Бочките
 • Всички разходи на водачите
 • Нужната алпийска екипировка
 • Формалностите по изваждане на Руска виза
 • Еднодневна екскурзия с английскоговорящ екскурзовод до Сините езера и Верхная Балкария
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Налчик – София и  Руската виза
 • Трансфер с ратрак от 4700 м. до 5000м – по желание на групата и Трансфер с ратрак от 5000 м. до хижа Бочки – по желание на групата
 • Храната извън упоменатата в програмата
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 •           Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече