Непознатата Македония - Бистра, Стогово, Крчин и Дешат

Виж снимките

Македония е една от най-планинските държави на Балканите, а планините и са едни от най-дивите, красиви и непристъпни места близо до България! ТрекМания ви представя едно уникално преживяване сред някои от най-впечатляващите и същевременно непознати Македонски върхове! Впускаме се в планински маратон в който ще изкачим най-високия връх на планината Бистра – връх Меденица и ще направим запомнящ се преход по безкрайните и зелени плата. Ще изкачим и първенецът на Стогово – връх Големи рид (Бик Дорук) – 2273 метра и разбира се няма да пропуснем да разгледаме прочутите с автентичната си архитектура и обичаи села – Галичник и Гари! Ще разпуснем край Охридското езеро преди да се впуснем из дебрите на планините Дешат и Кръчин, където ще изкачим най-високите им върхове – Веливар и Голем Крчин! Предстоят ни много емоции и стабилни преходи – готов ли си за предизвикателството?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Национален парк Маврово. Настаняваме се в къща за гости близо до брега на езерото и отпочиваме след дългия път. Залезът ще посрещнем от обзорно връхче в планината Бистра с изглед към Маврово езеро и Кораб! Вечеряме в изпитан ресторант и отпочиваме за следващия ден.

 • 2

  След закуска поемаме по панорамния Галички път, пресичащ планината и отвеждащ и в село Галичник! Преди да достигнем това прочуто място обаче, ни предстои преход до най-високия връх на Бистра планина – връх Меденица – 2163 метра. Макар и с неголяма височина, първенецът на планината и билото тръгващо от него, което ще обходим, ще ни спечелят с неповторими панорами към най-високите върхове на Македония – Големи Кораб и неговите съседи! Изгледа към планините на границата между Македония и Албания е просто феноменален, а преходът ни приятен и идеален за загрявка! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Галичник, където ще нощуваме и ще научим много за интересните му фолклор и архитектура!

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 13 км.

 • 3

  Ранно ставане! Очаква ни трансфер по планински пътища и дълъг преход! Малкото селце Гари, което е известно с дърворезбата на църквата „Успение на Пресвета Богородица, е нашата изходна точка за деня. Широк път с плавни серпентини ни отвежда навътре по долината на Гарска река. Скоро излизаме над горския пояс и  започваме изкачването си през високите алпийски пасища към скалистите масиви издигащи се над нас. В ранния следобед достигаме първенеца на планината – връх Големи Рид, висок 2273 метра. Оттук гледката към Дебарското езеро са феноменални, а на една ръка разстояние се извисяват и масивите на Дешат, Бистра, Якупица и Пелистер! Правим снимки и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Вечерта ще прекараме в Охрид, като няма да пропуснем да посетим, някои от великолепните му ресторанти!

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 17 км.

 • 4

  Днес е ден за почивка и възстановяване. Ще се разходим из тесните улички на Охрид и ще посетим някоя от многобройните му сладкарници. Ще се разходим с лодка из Охридското езеро или ще си наемем каяци! Следобед ще посетим манастира Свети Наум, а залезът ще посрещнем от планината Галичица, с феноменален изглед към Охридското и Преспанското езеро едновременно! Разбира се, отново ще похапнем обилно в изпитан ресторант, за да се подкрепим за очакващите ни две сериозни изкачвания!

   

 • 5

  Ранно ставане. Отпътуваме за подножието на планината Крчин и село Велебрдо. Оттук се предвижваме към изходната точка за изкачването на първият от оставащите ни първенци – връх Голем Крчин. Голяма част от прехода ни ще премине под сянката на гигантски букови дървета, но веднъж излезли от горския пояс ще занемеем от разкриващите се гледки към планините Бистра и Стогово. Изкачвайки се на билото ни очаква друга панорама – десетки Албански планини се губят и сливат на хоризонта, а над нас се извисява скалистото било на Крчин! Финални метри и сме на най-високата му точка – 2341 метра! Правим снимки, почиваме и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Ще нощуваме в малък семеен хотел или къща за гости в подножието на планината.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Отново ставаме рано и отпътуваме към познатото ни село Велебрдо. Днес обаче поемаме в различна посока – към най-високата точка на Дешат – връх Веливар. Предстои ни траверс на дълги алпийски пасища със страхотни гледки, като през цялото време пред нас ще доминира масива на връх Веливар. Последните няколкостотин метра отново преминават по граничната бразда с Албания, а веднъж достигнали най-високата кота  - 2373 метра, мигновено ще забравим стръмното финално изкачване, защото пред погледа ни ще се разкрият десетките скалисти зъбери на Кораб планина! Панорамата отново ще се допълва от Бистра и Стогово, а в далечината при хубаво време ще видим Шар планина, Якупица и дори Охридското езеро! Почивка, снимки и надолу! Последната вечер от Македонското ни приключение отново ще прекараме в къща за гости и разбира се ще похапнем заслужено в изпитано заведение!

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 12 км.

 • 7

  Отпътуване за България.


Включва:

 • 6 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Такси за посещение на туристически обекти
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече