Най-епичното пътешествие до Венецуела

Виж снимките

Някога пътешествениците са кръстосвали четирите посоки на света, а днес ние се устремяваме в една посока, за да видим четирите лица на една изумителна страна – Венецуела! Предстои ви най-всеобхватното приключение предлагано до сега! Ще стъпим на най-високия връх в страната Пико Боливар (4978 метра) по щадящ маршрут с отлична възможност за аклиматизация. Ще прекараме два дни в най-голямата речна делта във Венецуела и една от най-големите в света, изследвайки джунглите, речните канали и лагуни и животинския свят! Ще се изкачим с хеликоптер до върха на Ауян Тепуи и ще се спуснем на рапели по цялата дължина на най-високия водопад в света от отвеси близо километър! И за финал ще направим шнорхелинг и ще плажуваме край островите на един от най-красивите и трудно достъпни карибски архипелази – едно истинско бижу – Лос Рокес! Едно „НАЙ“ епично и изпълнено с адреналин  и емоции пътешествие, само от ТрекМания


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Столицата на Венецуела през Мадрид/Истанбул.

 • 2

  Кацаме в Боливарска република Венецуела. Държавата е с площ от над 900 хил. кв. км и е дом на повече от 27 милиона жители! Преминаваме през граничните формалности и след кратък трансфер достигаме хотел в района на летището за вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 3

  Днес е ден в който ще пътуваме до град Мерида – най-голям град и столица на едноименния щат. Това е и главният град на Венецуелските Анди и с височината си от близо 1700 метра се явява врата към техните върхове! За да го достигнем обаче, отлитаме с вътрешен полет за градчето Ел Вигиа, където се намира най-близкото до планината летище. Оттук по новопостроена магистрала и за около час и половина достигаме Мерида. Настаняваме се в хотелче за заслужена почивка и нощувка. Вечеря на свободна консумация.

 • 4

  След закуска, стягаме багажът си за планината (оставяйки излишния в хотела) и след кратък трансфер се озоваваме пред долната станция на лифта на Мерида на около 1600 метра надморска височина. Тази система от лифтове достига до 4765 метра (Пико Еспехо) и е най-високият лифт на цялата планета и вторият най-дълъг в света!  Е, поради липсата на аклиматизация, ние няма как да се телепортираме директно до Пико Еспехо, затова на първата междинна станция, намираща се на 3400 метра слизаме от лифта и се отправяме към близкото място за къмпинг, където ще устроим нашия палатков лагер. Следобед ще имаме възможност за кратка разходка в района, за да увеличим възможностите си за аклиматизация. Нощувка на палатки. Включени за деня закуска, обяд и вечеря.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 3 км.

 • 5

  Събуждаме се с изглед към изгряващото над върховете на Андите слънце! Закусваме и се връщаме до лифта, на който ще се повозим отново. Този път до станцията Лома Редонда на 4000 метра надморска височина. Отново ни очаква около километър и половина преход до мястото за кемп, където ще бъде нашият лагер за нощта. Днес е последният ни ден за аклиматизация преди изкачването на по-съществена височина и отново ще се възползваме от възможността да се разходим над лагера. Нощувка на палатки. Включени за деня закуска, обяд и вечеря.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 3 км.

 • 6

  Събуждаме се с изглед към изгряващото над върховете на Андите слънце! Закусваме и се връщаме до лифта за финален трансфер към висините и то какъв! Кабината ни отвежда до връх Пико Еспехо с височина от около 4765 метра, а на по-старите карти е с височина от 4880 метра (планинските карти и измервания на Венецуела не са от най-точните, както предстои и да видим с Пико Боливар) Отделяме подобаващо време да попием с очи феноменалната панорама и най-вече изгледа към нашата цел – Пико Боливар – скалният гигант, издигащ се на североизток и само на километър и половина от нас! Ако времето го позволява ще се изкачим на върха още днес. В случай, че водачите ни преценят, ще направим първо нощувка на лагер сгушен между скалните върхове само на 40 мин от лифта. Тук ще посрещнем незабравим залез и ще се насладим на звездно небе, виждано от малцина! Нощувка на палатки. Включени за деня закуска, обяд и вечеря.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 3 км.

 • 7

  Ставаме рано и закусваме – днес е последният ни ден в планината! Преди да се спуснем обратно до Мерида с лифта обаче, ни очаква едно голямо приключение – изкачването до най-високата точка на Венецуела – Пико Боливар. Върхът е кръстен на южноамериканския герой Симон Боливар. Както и за Пико Еспехо и за Пико Боливар има различни измервания. Дълго време върхът е издигнат до 5007 метра, но от скоро е понижен с малко под границата от 5000 и сега официалната му височина е 4978 метра. Независимо от височината, скалният гигант предоставя не само феноменална панорама, но и атрактивно изкачване по скалист маршрут, изискващ висока доза внимание и добра отлична физическа форма! Достигаме най-високия връх на Венецуелските Анди късно сутринта и се наслаждаваме на страхотната гледка от него, правим снимки и похапваме набързо. Очаква ни спускане до лагер и от там с лифта до град Мерида. Настаняваме се в хотела за заслужено освежаване и почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 5 км.

 • 8

  Днес няма да бързаме със ставането. Ще се излежаваме колкото искаме и след закуска ще се разходим из град Мерида. Ще видим катедралата ѝ, църквите, площадите ѝ и пазара. Ще похапнем за обяд от разнообразната местна храна и в ранния следобед отпътуваме за летището за полет към Каракас. Настаняваме се в хотел до летището за нощувка.

 • 9

  Сутринта ще направим туристическа обиколка на Каракас и ще посетим както исторически места, така и места с гледка към града. Обядваме в местен ресторант и след това се отправяме към летището за следобед полет към вратата към джунглите на река Ориноко – Пуерто Ордас. Кацаме в Сиудат Гуаяна, както е по-известен града, разположен на южният бряг на река Ориноко. Настаняваме се в хотел до летището. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Ставаме рано и закусваме. След около 3 часов трансфер по суша достигаме Бока де Уракоа – пристанище от което ще достигнем нашият дом в джунглата само за час – това е Ориноко Делта Лодж. Тук се настаняваме и се отдаваме на изследване на джунглата! Лоджа предоставя възможност за разходки в джунглата, гребане с кану и каяци, пийване на бири в хамаци и посещение на индиански общности. Нощувка в лоджа и включени обяд и вечеря.

 • 11

  Ставаме преди изгрев и излизаме с лодките из ръкавите на реката, за да наблюдаваме събуждането на джунглата! По това време на денят гората кипи от живот и крясъците на животните сред дърветата изпълват въздуха! Делтата на Ориноко е амалгама от 60 канала, 40 реки и над 41000 кв. км. джунгли, блата и лагуни! Тук дом намират както соленоводни, така и сладководни обитатели на реката, а горите кипят от живот! Мястото е дом и на хората от племето Уарао, което ще посетим днес. Ще прекараме денят в изследване на това уникално място! Нощувка в лоджа и включени закуска, обяд и вечеря.

 • 12

  Ставаме преди изгрев и излизаме с лодките из ръкавите на реката, за да наблюдаваме събуждането на джунглата! Отново се наслаждаваме на кипящият сутринта живот и около 8:00 се връщаме в лоджа за закуска. След това си стягаме багажа и по познатия ни вече път отпътуваме за пристанището Бока де Уракоа, където ни очаква транспортът, отвеждащ ни до Пуерто Ордас. Настаняваме се в хотел до летището. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 13

  Дали е възможно пътешествието ни да стане по-хубаво? Най-доброто тепърва предстои! След закуска отиваме до летището и отлитаме към едно от най-удивителните кътчета на земята и едно предизвикателство, което ще помните за цял живот! Отправяме се към Национален парк Канайма – базовият лагер за достигане до най-високият водопад на планетата Земя – Анхел. Ние обаче няма просто да го гледаме като обикновените туристи – ние ще се изкачим до върха му със стил или иначе казано с хеликоптер и ще се спуснем на рапели по цялата му отвесна дължина от близо километър!!!! Преди това обаче е време за малко водни забавления и аклиматизация към местния климат. Цял ден ще разглеждаме лагуни и водопади по поречието на рекa Канайма. Настаняване в лодж и включени за деня обяд и вечеря.

 • 14

  Ставаме с първите лъчи на слънцето – днес е големият ден, в който ще увиснете на въже на километър над водата сред пръските на най-зашеметяващия с височината си водопад – Анхел! Закусваме и се отправяме към хеликоптерната площадка. С няколко трансфера (в зависимост от големината на групата) ще достигнем до върха на Ауян Тепуи, едно от най-големите тепуита и мястото от чиито ръб се излива Анхел. Приготвяме си внимателно раниците, екипираме се, правим последен инструктаж и прекрачваме ръба на скалата – днес ни очакват 450 метра рапели. Късно следобед ще достигнем „Ла Куева“ или Пещерата, където ще нощуваме. Да, правилно разбрахте, ще нощуваме в пещера посредата на отвесна скала висока над 1000 метра, комфортно изтегнати в спалните си чували! Е, незабравимо допълнение ще са и водите на водопада изливащ се до нас :) Включени закуска, обяд и вечеря.

 • 15

  След закуска в нашето скално гнездо, отново се екипираме за следващите 500 метра спускане по въжета с незабравим изглед към зашеметяващата водна каскада на Анхел! В ранния следобед достигаме подножието му и се поздравяваме с успешното преминаване на водопада. Очаква ни около час спускане през джунглата до Исла Ратон, кемпа, в който ще нощуваме на хамаци (с мрежи против комари), покрай лагерния огън! Включени закуска, обяд и вечеря.

 • 16

  Резервен ден. За да подсигурим оптимално време за полета за изкачване до върха на водопада и спускането му на рапели, сме предвидили резервен ден, който ако не се ползва по предназначение ще прекараме в подножието на водопада, наслаждавайки се на природния спектакъл. Включени закуска, обяд и вечеря.

 • 17

  Тази сутрин се качваме на моторизирана лодка, взимаме си довиждане с Анхел и се отправяме по течението на река Канайма, до кемпа от който тръгнахме. Пътуването по течението на реката ще отнеме около 4 часа. Настаняваме се в лоджа, освежаваме се и прекарваме следобед в плаж край лагуната или изследване на водопадите наоколо. Включени закуска, обяд и вечеря.

 • 18

  В днешният ден след закуска отпътуваме към летището, за полет който ще ни върне в Каракас. Настаняваме се в хотел до летището и се отдаваме на почивка след шеметните дни. Нощувка. Включена за деня закуска.

 • 19

  И ако си мислите, че няма на къде да стане по хубаво, ще се наложи да ви изненадаме приятно още веднъж! Ранен траснфер до летището след закуска и полет .... до архипелага Лос Рокес! Това е едно от най-големите бижута на Карибско море и истински рай за гмуркачи и шнорхелисти! Архипелагът, обхващащ над 350 острова е с площ от само 40 кв. км. и е обявен за национален парк поради голямото разнообрази от животни (морски обитатели и птици), които го обитават! Ще прекараме денят в изследване на плажовете на това райско кътче с частни лодки, а вечерта ще нощуваме в лодж. Включени за деня обяд и вечеря.

 • 20

  Днес ще изследваме цял ден архипелага и ще имаме време за всякакви дейности или за откровен мързел по плажовете. Желаещите ще могат да се включат в сесии за шнорхелинг (допълнително се заплащат) Вечерта се връщаме в лоджа за нощувка. Включени за деня закуска, обяд и вечеря.

 • 21

  Днес отново ще прекараме денят по плажовете на Лос Рокес.  Около 15:00 часа се прибираме към лоджа, за да си вземем багажа и се отправяме към летището. Време е да поемем обратно към дома. Вечерта имаме последна нощувка в Каракас в хотел близо до летището. Включени за деня закуска и обяд.

 • 22

  Трансфер до Летището и полет към София.


Включва:

 • Вътрешен Полет Каракас-Мерида
 • Вътрешен Полет Мерида – Каракас
 • Вътрешен полет Каракас – Пуерто Ордас
 • Вътрешен полет Пуерто Ордас – Канайма
 • Вътрешен полет Канайма – Каракас
 • Вътрешните полети Каракас – Лос Рокес – Каракас
 • Чекиран 10 кг багаж за полета за Лод Рокес
 • Асистанс по летищата
 • Целият наземен транспорт съобразно програмата
 • Полет с хеликоптер до върхът на водопада Анхел
 • Трансферите с лифтове в Андите
 • Трансферите с лодка в Делтата на Ориноко
 • Всички нощувки в хотели и лоджове според програмата
 • Всички описани в програмата като „включени“ хранения
 • Тур за разглеждане на Каракас
 • Професионални местни английскоговорящи водачи
 • Професионален български планински водач
 • Разрешителни за националните паркове и посещение на местните общности
 • Цялата алпийска екипировка за изкачване на Пико Боливар и спускането на Анхел
 • Двудневен курс-практика за спускане на рапели в България
 • 30% намаление от всички програми за рапели в България преди пътуването
 • Палатки, готварско оборудване и обща бивачна екипировка (без спални чували)
 • Медицинска застраховка на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Полет София-Каракас-София
 • Храненията извън описаните като включени в програмата
 • Такса вход за НП Канайма (40$) и за НП Лос Рокес (56$)
 • Бакшиш за местния екип
 • лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства и разходи при напускане на програмата по време на пътуването(виж: Общи условия)
 •  

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече