Зимното гостоприемство на Мазалат и Голям Кадемлия

Виж снимките

Зимен ден из гората на мечките, посрещане на залеза от връх Вълчата глава, покрай Пеещите скали и феноменален изгрев над Кадемлиите... Така на кратко може да се опише Старопланинското приключение, което сме ви заформили. Ще нощуваме в една от най-гостоприемните хижи Мазалат с незабравима гледка към Зли връх и масива на Триглав и ще се насладим на зимата и истинската ѝ прелест в Национален Парк „Централен Балкан“. Любимата на ТрекМания Стара планина ни зове!     


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Узана и хижа Партизанска песен. Поемаме по добре отъпкана билна пътека в приказно обсипаната със сняг гора. Не бързаме прехода си на запад, дърветата със своята бяла премяна ни предават единствено спокойствие, а откриващите се гледки между тях ни подготвят за предстоящото. Неусетно достигаме до връх Корита и по малко от час сме пред кацналата върху гръбнака на Балкана любима хижа Мазалат. Настаняваме се и почиваме. Късно следобед се отправяме към връх Куртбашица. Неговият скалист силует е надвиснал над резерват „Пеещите скали“, а местоположението му го прави идеално място за посрещане на един незабравим залез! Връщаме се обратно в хижата и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очаква сериозен преход.  Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 2

  Ранно ставане. Палим челниците и потегляме на запад по зимната маркировка. Изкачваме Вълчата глава и продължаваме към Пеещите скали преди да ни огреят меките сутрешни лъчи на слънцето. Сгрети от топлината на светлината продължаваме към Росоватец и същинската част на масива Триглав. Преходът е сериозен, снегоходките ни помагат и усилият със сигурност си заслужават. Подсичайки Малък Кадемлия достигаме целта си за деня – първенеца на масива – високият 2275 метра Голям Кадемлия. Снегът е изваял приказни форми от изоставените на самия връх бивши военни сгради. Почиваме, снимам и без излишно губене на време се отправяме обратно по стъпките си. Очаква ни нелекото връщане до хижата за почивка и хапване. Вземаме оставения си багаж и потегляме обратно към мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Очаква ни дълъг път и късно пристигане в София.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Мазалат
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече