Зимно изкачване на връх Ботев

Виж снимките

Стара планина, освен че е най-дългата планина у нас, води всички статистики за свирепо и бързо променящо се време. Нейният първенец – връх Ботев по нищо не отстъпва на характера ѝ! Това обаче просто прави предизвикателството за зимното му изкачване още по-голямо и по-неустоимо! Той ще бъде нашата заветна цел през тези два дни посветени, на едно от най-красивите части на Балкана! Ще видим суровите и студени отвесни скални стени на Северния Джендем, ще стъпим на ветровитото, но незабравимо красиво старопланинско било и разбира се ще изкачим най-високия връх на Стара планина – връх Ботев!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за северното подножие на Балкана и най-високата точка по долината на река Лява Видима, до която може да достигне нашия транспорт. Оттук нарамваме раниците и се отправяме към хижа Плевен. След по-малко от час достигаме хижата където ще отпочинем малко с чаша чай в ръка и ще се снимаме северните отвеси на връх Ботев. Предстои ни най-трудната чат от днешния преход – изкачването до Млечния чал. Гледката от върха на залязващото над заснежените старопланински върхове слънце ще ни вдъхне сили и оттук с лекота ще се спуснем до заслон Ботев. Настаняване и заслужена почивка край бумтящата печка. Нощувка.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 250 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  Ранно ставане – оставяме целия си ненужен багаж в заслона и с леки раници тръгваме към върха. Изкачването е стръмно, но в замяна на това кратко и след по-малко от час достигаме връх Ботев. Трудно е да се изброят всички планини и върхове виждащи се при ясно време от върха! Цялата панорама е легендарна и ние сами ще имаме възможността да се уверим в красотата и. Все пак след традиционната чаша чай на върха започваме спускането си обратно към заслона. Взимаме багажа и „захапваме” последното изкачване за деня – Млечния чал ни очаква отново! Красотата на Балкана обаче бързо ще стопи умората и улисани в снимки след около час и половина ще застанем отново на вече познатия ни връх. От тук до мястото за среща с транспорта ни е само спускане. Естествено няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да се сгреем преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 7 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в заслон Ботев
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки ( по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече