Зимно изкачване на Милеви скали

Виж снимките

Отново се отправяме към една от любимите ни части на Родопите – рида Алабак и разбира се впечатляващите Милеви скали! Този път ще подходим към върха по друг маршрут и ще посетим хижа Равно Боре. Ще преминем през няколко панорамни места с великолепен изглед към долината на река Чепинска и разбира се ще достигнем връх  Милеви скали  висок 1593 метра! Не случайно се завръщаме винаги към това място – всеки видял панорамата от този връх остава зашеметен! Безкрайното море от Родопски върхове и долини, заснежените върхове на Рила и Пирин, далечната верига на Балкана и Тракийската равнина потънала в мъгли… Очаква ни едно страхотно изживяване!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:10 часа

 • 1

  Отпътуваме за южното подножие на връх Милеви скали и долината на река Чепинска. Започваме изкачването си по полегат черен път, който с плавни серпентини се изкачва към хижа Равно Боре. Тук поспираме за почивка и чай на слънчевата поляна пред хижата. Тук пътят преминава пътека и скоро се открива чудесен изглед към долината на река Чепинска и рида Къркария. Продължаваме по пътеката и не след дълго достигаме най-високата точка – 1592 метра и присядаме на напечените от слънцето скали на върха. Панорамата е великолепна! В далечината се издигат все още белите върхове на Рила и Пирин, а край нас в морето от заснежени родопски върхове ясно различаваме  Персенк, Баташки снежник, Голяма Сюткя и боровите гори на рида Алабак! Правим снимки почиваме и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме обратно към София, като по пътя ще имаме възможност да спрем в изпитано заведение. Пристигане в София около 20:30 часа.

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1150 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече