Зимно до връх Каменица и Беговишкия рид

Виж снимките

Един от високите и най-сериозните за изкачване върхове в цял Пирин се издига в самото му сърце – това е връх Каменица! Тази зима планинските пътеки и опитният планински водач ще ни отведат до най-високата му точка по красив и достъпен маршрут! От 2822 метра ще погледнем над обширния циркус Белемето, погледът ни ще се плъзга по склоновете на наглед непристъпния Яловарник, по скалистите Валявашки и Мозговишки чукар, та чак до първенеца Вихрен и подгласника му Кутело и просто няма да може да си намери място! В допълнени ще направим загрявка по долината на река Беговица и ще се изкачим до най-високата точка на Беговишкия рид!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:20 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Пристигане в хижа Яне Сандански. Следва кратък преход с раниците през обраслата с иглолистни гори долина на река Беговица до едноименната хижа. Настаняваме се, оставяме си багажа и отново сме навън сред Пиринския сняг. Тръгваме нагоре по долината и се отправяме към Беговишката порта. Полегатият наклон на долината неусетно ни отвежда до подножието на превала и склоновете на величествената Каменица. Следва стръмно, но кратко изкачване до портата и след още 45 минути и до най-високата точка на Беговишкия рид. От тук импозантните Каменица, Яловарника и Зъба ни се разкриват в цялата си прелест. Стотици метри отвесни скали, снежни улеи и красиви скални ръбове! Спускане обратно до хижа Беговица. Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Ставаме още преди изгрев слънце! Поемаме по смълчаната долина с надвиснали скалисти върхове обграждащи пътя ни. Маршрутът ни води отново до Беговишката порта, до където използваме пъртината която сме направили предишния ден. Днес обаче от превала поемаме по неизследвана територия. Спрямо снежните условия водачът ще ни изведе до ръба, свързващ Каменица и Яловарника. От тук по ефектно ребро ще излезем директно до най-високата точка на връх Каменица – делящ петото място по височина в Пирин с връх малък Полежан. Време за снимки на необятната панорама и осмисляне на изкачването, което сме направили! Връщане до хижата, където ще стегнем, оставения от предната вечер багаж. Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към София.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в Беговица
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (По преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Котки и Пикел
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече