Зимно до Големия Купен

Виж снимките

Големият Купен е може би най-величественият и внушителен връх в цяла Стара Планина! Неговата скална пирамида се издига в самия център на Балкана и от север изглежда напълно непристъпна. С връх Амбарица го свързва ветровито и тясно било завършващо с тесен скален кулоар, който през зимата представлява истинско предизвикателство. Именно този маршрут ще бъде наша цел през този уикенд! Ще премерим сили с ветровитите била, фирнованите склонове, тесните ръбове окичени с козирки и скалистите участъци в района на върха, за да се изкачим на 2169 метра над околните долини. Всичко това в съчетание планинския уют и хижарско гостоприемство на хижа Амбарица!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за северното подножие на Балкана и долината на река Черни Осъм. Транспортът ни оставя възможно най-високо по долината и ние навлизаме в заснежените гори на Балкана. Пътека не е лека, но изкачването няма да трае дълго и след около 3 часа достигаме хижа Амбарица. Претърпяла невероятна трансформация през последните няколко години, хижата е великолепно място за нощуване и страхотен изходен пункт към високите части на старопланинското било! Настаняване и заслужена почивка край бумтящата печка. По желание може да изкачим близкото връхче Момина могила, само на 15-тина минути от хижата и да снимаме драматичния залез над Балкана и стената от скалисти върхове извисяваща се над нас. Нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 2

  Ранно ставане – оставяме целия си ненужен багаж в хижата и с леки раници тръгваме към най-атрактивния връх в зимния Балкан – Големия Купен. Първата ни цел е връх Амбарица, където ще сложим котките и ще се екипираме подобаващо за предстоящето преминаване по старопланинския зимен алпийски траверс. Опитният ни водач ще ни преведе по поредицата от ветровити била, фирновани склонове и тесни ръбове окичени с козирки до подножието на върха. Оттук след най-интересната част от маршрута – тесен скалист кулоар водещ директно към върха! Скоро се намираме на най-високата точка на Големия купен и целия Балкан се простира пред очите ни! Почиваме на върха, пийваме чай, правим снимки и потегляме обратно към хижата. Тук ще имаме време да се подкрепим и да си съберем багажа преди да се спуснем към мястото за среща с транспортта. Естествено няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да се сгреем преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 18 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Амбарица
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Котки и Пикел
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече