Зимен траверс на Триглав

Виж снимките

Предстои ни епичен траверс на втория по височина масив в най-суровата зимна планина – Балкана! ТрекМания ви предизвиква с прекосяване на масива Триглав и то през зимата! Очакват ни много хоризонтални километри гледки и много вертикални метри емоции! Първият ден ще поемем по долината на река Тъжа, за да достигнем до един остров уют, скътан в суровите скални гънки на Стара планина – хижа Триглав. Вторият ден ще станем по тъмно и ще „щурмуваме“ Южният ръб на Голям Кадемлия и ще стъпим на Старопланинския подгласник. Оттук ни предстои да изкачим последователно Малък Кадемлия, Пиргос и Мазалат (Зли връх) и да се насладим на феноменални зимни панорами, които са недостъпни за множеството хора! Последния връх на който ще стъпим е Ливадата, от който ни предстои дълго и стръмно спускане към долината! Едно сериозно предизвикателство за силни планинари – от тях ли си?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за село Тъжа. Днес ни предстои сравнително лек преход, който ще ни отведе до „щурмовия лагер“ за същественото изкачване – хижа Триглав. Ще започнем прехода от покрайнините на село Тъжа и постепенно ще наберем височина, достигайки до хижа Русалка. Тук ще направим почивка за обяд и вече по равен път продължаваме навътре по ждрелото на река Тъжа. В ранния следобед достигаме до Голяма Равна, където е разположена хижа Триглав. Настаняваме се и се отдаваме на лек мързел – трябва да си спестим силите и енергията за следващия ден. Вечеряме край бумтящата печка и лягаме рано. Нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 10 км.

 • 2

  Ставаме рано преди изгрева – очаква ни много дълъг и предизвикателен ден. Слагаме раниците, преглеждаме отново екипировката и излизаме в нощта. Загряваме с кратко и равно подсичане на скалите над хижата и след това поемаме директно нагоре по южния ръб на Голям Кадемлия. Макар и сравнително кратък , ридът е доста стръмен на места и ще отнеме съществена част от енергията ни. Посрещаме изгрева високо по склоновете на планината и в ранното утро достигаме заслона на върха! Правим заслужена почивка на топло и завет в заслона и снимки на разгръщащия се ден. Оттук поемаме на изток и изкачваме последователно Малък Кадемлия, Пиргос и Мазалат (Зли връх). Заобикалят ни удивителни гледки и с лекота преодоляваме и последния стръмен склон към последния връх. Правим снимки от него и започваме продължителното спускане към Казанлъшкото поле. По залез достигаме мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София.

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1990 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Нощувка в хижа Триглав
 • Снегоходки при подходящи снежни условия
 • Застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече