Залез и изгрев от връх Ботев, Сухото и Райското пръскало

Виж снимките

ТрекМания ви кани на преход до любимата ни част от Стара планина! Ще направим преход през вековните букови гори на Джендема и от сенките на „Aда“ ще видим слънчевите райски поляни на хижа Рай. Ще видим най-високия водопад в България – Райското пръскало и ще снимаме един от най-високите и рядко посещаваните водопади у нас – Сухото пръскало! Черешката на тортата ще е посрещането на изгрева на най-високия връх в Стара Планина и един от първенците на Българските планини!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Калофер. След кратък трансфер до местността Паниците натоварваме багажа си на джип, който ще го откара до върха, а ние потегляме към сърцето на Балкана. Маршрутът ни ще премине по поляните на Долен Параджик и ще продължи след кратко но стръмно изкачване към заслон Рудината. От тук започваме траверсирането на връх Параджика по сравнително полегата пътека. Изкачването до това отдалечено от стандартните маршрути място обаче си заслужава! Ще имаме възможност да видим и снимаме един от най-високите и диви водопади у нас – Сухото пръскало! Достигаме до заслон Маринка и се отдаваме на заслужена почивка. Похапваме, правим снимки към Северния Джендем и събираме сили за финалното изкачване. В късния следобед достигаме платото на най-високия връх в Балкана – връх Ботев! Тук ще се настаним и ще имаме възможност да се насладим на феноменален залез над Старопланинското било. Вечерта ще можем да се полюбуваме на звездите обсипали бездънния небосвод над главитени. Нощувка.

  Денивелация (+): 1700 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 18 км.

 • 2

  Ще имаме възможност да станем рано и да посрещнем изгрева от най-високата точка на Стара планина. Ще посетим метеорологическата станция преди да се отправим към приказно красивите дебри на Южния Джендем. Спускаме се на юг и преминаваме по прочутата Тарзанова пътека. Панорамният ни маршрут ни отвежда до самото подножие на Райското пръскало, откъдето ще можем да го снимаме и да се порадваме на красотата му. Ще направим кратка почивка на хижа Рай и ще се разхладим с по бира, а желаещите ще бъдат отведени от опитния ни водач до близко връхче над самата бездна на Джендема с уникален изглед към неговите недра и огретите от слънцето Райски скали! Пътеката ни продължава към мистичната Рогачева гора и след два часа преход отново сме на поляните на Долен Параджик, откъдето започна нашето пътуване. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Калофер. Тук похапваме преди да  отпътуваме обратно към София .

  Денивелация (+): 150 м. Денивелация (-): 1750 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Нощувка в Туристическата спалня на връх Ботев
 • Професионален планински водач
 • Транспорт
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Такса за джипа пренасящ багажа
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече