Връх Тетевенска Баба - Старопланинско предизвикателство

Виж снимките

Предизвикваме ви с един траверс на връх Тетевенска Баба! Върхът известен само като Баба се издига на 2070 метра в Златишко – Тетевенския Балкан, височина, нареждаща го на трето място в този дял на Стара Планина. Мощния му купол и стръмни склонове му придават впечатляващ вид, но и предоставят впечатляващи гледки! Ще изкачим върха от седловината  Попови гробове и ще се спуснем през местността Гьолджука и изоставената хижа Планински извори, дом на стада диви коне. Предстои ни дълъг и красив Старопланински преход – включи се и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Антон. Оттук поемаме по черен път навлизащ в планината. След около половин час пътят преминава в пътека и ни отвежда на открито ребро, водещо почти директно към седловината Попови гробове. В последната си част пътеката подсича склоновете на връх Тетевенска баба и ни отвежда на седлото. Тук правим почивка преди да се заемем с финалното за деня изкачване. Поемаме на запад по Старопланинското било и скоро стъпваме на 2070 метра – връх Тетевенска баба! Гледката от него е впечатляваща и ще оставим водача да ви разкаже за нея на място :) След задължителните снимки и кратка почивка започваме спускането си в посока платото Гьолджука. Преминаваме покрай чешмата Петте чучура и достигаме района на хижа Планински извори. Ако имаме време ще стъпим и на връх Гьолджука, висок почти 2000 метра. Време е за спускане към мястото за среща с транспорта ни. Отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да спрем в изпитано заведение. Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече