Връх Руй и Врабчанския водопад

Виж снимките

По западната граница на България, възправящ се самотен сякаш конус на изгаснал вулкан, се издига планината Руй и едноименният ѝ връх. Част от Верило-Руйската планинска редица планината не може да се похвали с впечатляваща височина, но пък първенецът ѝ връх Руй може да ни смая с 360-градусова панорама! ТрекМания ви е приготвила приятен есенен маршрут до най-високата точка на планината, откъдето ще видим великолепна панорама и над 15 планини! За финал ще посетим село Врабча и Врабчанския водопад и ще опитаме някои от местните вкусотии!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за покрайнините на село Забел. Маршрутът ни започва по черен път и след около 15 минути достигаме Забелския манастир „Св. Димитър“. Правим кратка почивка за снимки и поемаме по извиващия се на широки серпентини и плавно изкачващ се път. Постепенно боровата гора отстъпва място на широка и светла букова гора и ние неусетно излизаме над горския пояс и пред нас се възправя конуса на връх Руй. Подсичаме връх Косматата чука и правим финално стръмно, но кратко изкачване до най-високата точка на планината Руй. От 1705,6 метра над морето гледката е смайваща. Морето край нас обаче се състои от планини, докъдето ни стига погледът и водачът дълго ще разказва за обграждащите ни планини и върхове. Правим почивка, снимки и започваме спускането до мястото за среща с транспорта. Следващата ни цел е Врабченския водопад, намиращ се в покрайнините на село Врабча. Отпътуваме за София, като по пътя няма да пропуснем да посетим изпитано местно заведение. Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече