Връх Руй и Врабчанския водопад

Виж снимките

По западната граница на България, възправящ се самотен сякаш конус на изгаснал вулкан, се издига планината Руй и едноименният ѝ връх. Част от Верило-Руйската планинска редица планината не може да се похвали с впечатляваща височина, но пък първенецът ѝ връх Руй може да ни смая с 360-градусова панорама! ТрекМания ви е приготвила приятен есенен маршрут до най-високата точка на планината, откъдето ще видим великолепна панорама и над 15 планини! За финал ще посетим село Врабча и Врабчанския водопад и ще опитаме някои от местните вкусотии!


Описание (по дни)

    Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

  • 1

    Отпътуваме за покрайнините на село Забел. Маршрутът ни започва по черен път и след около 15 минути достигаме Забелския манастир „Св. Димитър“. Правим кратка почивка за снимки и поемаме по извиващия се на широки серпентини и плавно изкачващ се път. Постепенно боровата гора отстъпва място на широка и светла букова гора и ние неусетно излизаме над горския пояс и пред нас се възправя конуса на връх Руй. Подсичаме връх Косматата чука и правим финално стръмно, но кратко изкачване до най-високата точка на планината Руй. От 1705,6 метра над морето гледката е смайваща. Морето край нас обаче се състои от планини, докъдето ни стига погледът и водачът дълго ще разказва за обграждащите ни планини и върхове. Правим почивка, снимки и започваме спускането до мястото за среща с транспорта. Следващата ни цел е Врабченския водопад, намиращ се в покрайнините на село Врабча. Отпътуваме за София, като по пътя няма да пропуснем да посетим изпитано местно заведение. Връщане в София около 20:00 часа.

    Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

- Транспорт от и до град София

- Професионален планински водач

- Планинска застраховка

Не включва:

- Лични разходи

- Храни и напитки по време на програмата

- Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече