Връх Пирин - недооцененият Пирински гигант

Виж снимките

Една впечатляваща скална стена се издига над горските масиви, заобикалящи Предела. Стена, принадлежаща на първия и най-северен двухилядник по величественото Пиринско било. Връх Пирин! Отдалечеността и стръмните склонове на върха привличат само сериозни планинари и истински ценители на Пирин планина, но всеки, който се изкачи до каменното му чело, ще бъде запленен завинаги от 360–градусовата панорама, на която ще стане свидетел! Повече от десет планини се извисяват на хоризонта, мраморните върхове на Северен Пирин са само на ръка разстояние, а над нас са само птиците и облаците!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Предела. Транспортът ни оставя в началото на пътеката и ние навлизаме в гъстите гори на Северен Пирин. Само смяната на широколистни гори с иглолистни ни подсказват за сериозната денивилация, която преодоляваме. След няколко часа напред просветва и гората отстъпва място на клекове и поляни, а пред нас изведнъж се възправя източната стена на връх Пирин – впечатляваща и сурова… Трудно такава гледка се подава на описание. Окрилени от очакващите ни панорами, изкачваме тревистия улей, водещ до ребро, спускащо се от върха и по него и до самия връх. Уморени, но щастливи гледаме и попиваме всяка гънка, всеки връх и долина по тази изумително красива земя. Не е лесно да опишеш такава гледка, но опитният водач ще ни запознае подробно с цялата плеяда от върхове и планини, издигащи се близко и далеч. Време за заслужена почивка и снимки и потегляме по дългия път обратно към Предела. Отпътуваме за София, като по традиция посещаваме изпитано заведение в района.

  Денивелация (+): 1450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече