Връх Пирин - недооцененият Пирински гигант

Виж снимките

Една впечатляваща скална стена се издига над горските масиви, заобикалящи Предела. Стена, принадлежаща на първия и най-северен двухилядник по величественото Пиринско било. Връх Пирин! Отдалечеността и стръмните склонове на върха привличат само сериозни планинари и истински ценители на Пирин планина, но всеки, който се изкачи до каменното му чело, ще бъде запленен завинаги от 360–градусовата панорама, на която ще стане свидетел! Повече от десет планини се извисяват на хоризонта, мраморните върхове на Северен Пирин са само на ръка разстояние, а над нас са само птиците и облаците!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Предела. Транспортът ни оставя в началото на пътеката и ние навлизаме в гъстите гори на Северен Пирин. Само смяната на широколистни гори с иглолистни ни подсказват за сериозната денивилация, която преодоляваме. След няколко часа напред просветва и гората отстъпва място на клекове и поляни, а пред нас изведнъж се възправя източната стена на връх Пирин – впечатляваща и сурова… Трудно такава гледка се подава на описание. Окрилени от очакващите ни панорами, изкачваме тревистия улей, водещ до ребро, спускащо се от върха и по него и до самия връх. Уморени, но щастливи гледаме и попиваме всяка гънка, всеки връх и долина по тази изумително красива земя. Не е лесно да опишеш такава гледка, но опитният водач ще ни запознае подробно с цялата плеяда от върхове и планини, издигащи се близко и далеч. Време за заслужена почивка и снимки и потегляме по дългия път обратно към Предела. Отпътуваме за София, като по традиция посещаваме изпитано заведение в района.

  Денивелация (+): 1450 м. Денивелация (-): 1450 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече