Връх Острец – безкрайни панорами над Велинград

Виж снимките

След празниците откриваме зимния сезон с един лек, но изключителен удовлетворяващ преход! ТрекМания ви кани на една зимна родопска разходка над Велиградската котловина. Последователно ще изкачим Юмеров връх, ще преминем покрай Вудников връх, а черешката на тортата ще е връх Острец! През цялото време ще се наслаждаваме на феноменални панорами към снежните Рилски и Пирински върхове и разбира се на гледки към китни Родопски махали! Ще стъпим още на връх Малък Острец и ще отдъхнем край заслона на Вазова поляна, а за финал ще похапнем в изпитано заведение във Велинград!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Юндола. Ще започнем прехода от Света Петка – село състоящо се от няколко махали и само на няколко километра от Юндола. Днес ни предстои повече спускане, отколкото качване, затова ще имаме възможност да се наслаждаваме на великолепните панорами, откриващи се на юг от нас! Поредица от полегати черни пътища и горски пътеки ни водят по обзорен Родопски рид, разкриващ ни гледки към заснежените върхове на Рила и Пирин в далечината, а на преден план – към гъстите Родопски гори, покрити със зимна премяна! Така неусетно достигаме до връх Острец – тук някога е имало древно светилище, а днес на върха е изграден параклис. Правим почивка, снимаме и продължаваме към по-малкия му събрат – връх Малък Острец, откъдето ще започне същинското ни спускане към Велинград. По пътя преминаваме край китно заслонче, намиращо се в местността Вазова поляна. Отново правим кратка почивка и се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да спрем в изпитана механа, за да се сгреем и подкрепим след емоционалния зимен ден! Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече