Връх Ореляк, Папазчаир и панорами от Ляски връх

Виж снимките

ТрекМания ви е приготвила едно великолепно зимно изживяване в Пирин! Пътешествието ни ще ни отведе до рядко посещаваните  Централен и Южен Пирин. Ще изкачим връх Ореляк – първенец на Среден Пирин ще станем свидетели на един незабравим залез от обзорното му чело. На следващия ден ще се изкачим до едно планинско бижу – скътано в покрайнините на Южен Пирин – това е Ляски връх, известен още като връх Свети Дух! Върхът съчетава в себе си интересни обичаи и легенди, както и панорама достойна за всеки от двухилядницте в Пирин – не случайно се твърди че може да видите поне девет планини от обзорното му чело! Ела с нас да ги изброим заедно!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 7:00 часа. Отпътуваме за местността Попови ливади. Пристигане и настаняване в  едноименната хижа. Взимаме само нужния багаж и с леки раници се отправяме към най-високия връх на Среден Пирин – Ореляк (2098,6 метра).  Маршрутът ни преминава почти изцяло по широк черен път, и скоро ни отвежда до платото под върха. Оттук след още малко изкачване достигаме най-високата му точка.  От върха при хубаво време се съзира цяла плеяда от планини и върхове, с които опитния водач ще ни запознае. Връщане обратно до хижата. Време за почивка и хапване от вкусните местни гозби. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 2

  Днес ни очаква ден, изцяло посветен на Южен Пирин. Кратък трансфер ни отвежда до село Мусомище. Оттук започва изкачването ни към едно връхче високо само 1412 метра. Ниската височина обаче не бива да ви заблуждава! Това все пак е Пирин и върховете в тази планина – дори ниските – са с панорами достойни за осемхилядници! Приятната пътека се вие по склоновете на планината, води ни покрай китни параклисчета и с няколко постепенни изкачвания ни извежда до връхната кота, където ни очаква малък „параклис“ Тук някога е имало светилище и до днес някои от обичаите свиделстват за интересното му минало. По-впечатляваща обаче е панорамата! Разположен встрани от основното Пиринско било, върхът ни предоставя нестандартен и изключително впечатляващ изглед не само към заснежените гиганти на Пирин, но също към Рила, Славянка, Родопите, Фалакро и още и още… Правим снимки, почиваме и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да спрем в изпитана механа, за да се сгреем и подкрепим след емоционалния зимен ден! Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Нощувка в хижа
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече