Връх Налбант - панорамният Рилски великан

Виж снимките

Връх Налбант, известен още под името Ковач, се издига на 2634 метра в източния дял на най-високата българска планина – Рила. Това е един мечтан преход, към който мислено ще се връщаме дълго, след като сме слезли от Рилските висоти! Ще изкачим връх Налбант, ще пребродим долините на Малка и Голяма Баненска река, ще направим панорамен преход по билото на Източна Рила, ще съзрем красивите Мъртвото езеро, Баненските езера и Рибното езеро… Не се чудете, панорамите на източна Рила ви очакват!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на курорта Трещеник. Вземаме малките си раници и тръгваме по долината на Малката Баненска река. Полегатият наклон на долината неусетно ни отвежда до района на Баненските езера, откъдето ще се изкачим до панорамното рилско било. Пред нас е долината на Бели Искър, на юг се издигат Лопатишки и Средния връх, а точно над нас се простира връхният склон на връх Налбант – нашата цел! След около час вече сме на най-високата му точка и просто оставаме без дъх от гледките, които ни зашеметяват. В краката ни е долината на Бели Искър с едноименния язовир, а по хоризонта са наредени десетки скални великани – Шишковица, Скакавците, Мусала и Юрушки чал и разбира се скалистото Пиринско било! След кратка почивка за снимки тръгваме обратно. Според метеорологичните условия и възможностите на групата опитният водач на групата ще избере най-подходящия път за слизане до мястото за среща с транспорта. За финал ще посетим изпитана механа, преди да отпътуваме към София.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече