Връх Мальовица - изкачване на най-красивия Рилски връх

Виж снимките

Връх Мальовица не е нито най-високият, нито най-трудният връх в Рила. Той обаче е емблема и любим връх на поколения планинари и алпинисти. Арена, на която са се разигравали някои от най-големите планински трагедии у нас и някои от най-големите алпийски подвизи! ТрекМания ще ви отведе до най-високата му точка и от 2729 метра височина ще обхванем с поглед величествената Рила и ще научим легендите и историите свързани с този най-красив връх в най-високата планина на Балканите – Рила!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Меча поляна, където ще ни остави транспорта. Първата ни част от маршрута преминава по каменист път, който плавно се изкачва по величествената Мальовишка долина и след около час достигаме до хижа Мальовица. Тук ще поспрем за кратка почивка преди да продължим изкачването си. Преминаваме през ледниковия праг на Първа тераса и изкачваме и втория ледников праг, който ни отвежда на Втора Тераса. Тук в самото подножие на върха и спускащите се от него скални камини ще отпочинем отново. Следващата част от маршрута е стръмна, но усилията си заслужават, защото маркираната пътека ще ни отведе до Елениното езеро – великолепен планински оазис скътан сред най-суровата част на планината! Оттук ще имаме прекрасна видимост към алпийските гребени на Петлите и Орлето! Финално стръмно изкачване ни отвежда до билото и след още половин час и до връхната кота. На 2729 метра от морското равнище сме, застанали на тесния скалист връх и заобиколени от каменни гиганти! Усещането е неповторимо, а гледките са неописуеми. Елате и се уверете сами! Време за кафе и снимки на върха преди да се отправим по обратния път към хижата. Спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече