Връх Мальовица - изкачване на най-красивия Рилски връх

Виж снимките

Връх Мальовица не е нито най-високият, нито най-трудният връх в Рила. Той обаче е емблема и любим връх на поколения планинари и алпинисти. Арена, на която са се разигравали някои от най-големите планински трагедии у нас и някои от най-големите алпийски подвизи! ТрекМания ще ви отведе до най-високата му точка и от 2729 метра височина ще обхванем с поглед величествената Рила и ще научим легендите и историите свързани с този най-красив връх в най-високата планина на Балканите – Рила!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за местността Меча поляна, където ще ни остави ранспорта. Първата ни част от маршрута преминава по каменист път, който плавно се изкачва по величествената Мальовишка долина и след около час достигаме до хижа Мальовица. Тук ще поспрем за кратка почивка преди да продължим изкачването си. Преминаваме през ледниковия праг на Първа тераса и изкачваме и втория ледников праг, който ни отвежда на Втора Тераса. Тук в самото подножие на върха и спускащите се от него скални камини ще отпочинем отново. Следващата част от маршрута е стръмна, но усилията си заслужават, защото маркираната пътека ще ни отведе до Елениното езеро – великолепен планински оазис скътан сред най-суровата част на планината! Оттук ще имаме прекрасна видимост към алписйките гребени на Петлите и Орлето! Финално стръмно изкачване ни отвежда до билото и след още половин час и до връхната кота. На 2729 метра от морското равнище сме, застанали на тесния скалист връх и заобиколени от каменни гиганти! Усещането е неповторимо, а гледките са неописуеми. Елате и се уверете сами! Време за кафе и снимки на върха преди да се отправим по обратния път към хижата. Спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече