Връх Копрен - Великанът на Запада

Виж снимките

Дълбоките зимни снегове се оттеглиха, пищна зеленина погълна буковите гори на Балкана и ТрекМания се отправя на един предизвикателен преход към исполина на Западния Балкан- Връх Копрен! Ще преминем през водопад Ланжин скок, за да навлезем сред вековните гори покриващи склоновете на върха. Ще преминем през панорамните му северни склонове със страхотни гледки към Старопланинското било. Ще стъпим на дивата му скалиста кота, на самата граница, и ще обхванем с поглед величествената панорама на Западния Балкан! Приеми предизвикателството и ела с нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за село Копиловци и района на хижа Копрен. Започваме прехода по пътека, изкачваща ни плавно в долината на Милина Река. Скоро достигаме първата си цел за деня – красивия водопад Ланжин скок! Правим кратка почивка за снимки и се заемаме със същинското изкачване. Предстои ни пътека, водеща ни през вековните букови Старопланински гори до поляните на Равно буче. Изкачването до тук ни задъхва, но гледка, откриваща се пред нас след като излезем от сянката на дърветата наистина ни оставя без дъх! Пред нас се възправят северните склонове на връх Копрен, Три Кладенеца и Трите чуки – изумителна стена от скали и улеи! Продължаваме по стръмните алпийски поляни, които за около час и половина ни отвеждат до билото и най-високата кота на връх Копрен – 1965 метра! Посядаме край граничната пирамида и притихваме – гледката е неописуема! Правим снимки и почивка преди да започнем спускането си, което за разнообразие ще направим през Видичков камък. Достигаме до мястото за среща с транспорта и се отправяме към изпитано заведение за заслужена почерпка. Пристигане в София около 21:30.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 9 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече