Връх Кабул и Скакавишкия водопад

Виж снимките

Издигащ се в северозападния дял на Рила планина, връх Кабул, освен интересното си име, носи много положителен заряд и притежава невероятен чар! Неговото разположение му предоставя панорами, с които могат да се похвалят малко Рилски върхове и които могат да задоволят капризното око и на най-опитния планинар. Този еднодневен маршрут ще ни даде възможност да се изкачим до най-високата му точка по най-щадящия маршрут, а след това да се спуснем към величествената долина на река Скакавица и да видим най-високия водопад в Рила – водопада Скакавица, висок цели 70 метра!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на курорта Паничище. Започваме изкачването към рилския красавец Кабул през гъста иглолистна гора. Маркираната пътека вие ситни серпентини по стръмния склон и скоро ни отвежда до края на горския пояс. Пред нас се простират обширните високопланински пасища на Рила и полегатите склонове на върховете Ташмандра и Кабул. Пътеката ни води все нагоре и нагоре и след около 4 часа от тръгването ни достигаме 2531 метра – най-високата кота на връх Кабул! Цялото било на Отовишкия рид се издига пред очите ни! Виждаме Ашикларски връх и Сейменски камък, Отовишкото езеро и величествената Отовица, зад тях надничат Поличите, а на изток цялото алпийско Рилско било! Истинско планинско великолепие! Време за почивка и започваме спускането си към долината на река Скакавица и едноименната хижа. Тук ще посетим най-високия водопад в планината – Скакавишкия и ще отпочинем на верандата на хижата преди да започнем спускането си към мястото за среща с транспорта. Разбира се, преди да отпътуваме за София ще посетим одобрено местно заведение с вкусна храна и студена бира!

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече