Връх Исполин, Географския център на България и гостоприемната Узана

Виж снимките

ТрекМаниаците се отправят към Шипченска Стара планина! Многократно сме преминавали заедно Екватора, изкачвали сме континентални първенци, но този път ще ви отведем до Географския център на България :) Приключението ни ще започне с изкачването по панорамен рид до билото на Балкана, водещ ни през интересни скални формации и вековни букови гори. Ще нощуваме в хижа Узана и ще се насладим на прочутото гостоприемство на хижарката Милена! Ще изкачим още първенеца на този дял – връх Исполин (1523 метра) и ще преминем през върховете Чифута и Тузлата преди да се спуснем отново в горите на Стара планина. Очаквани едно страхотно преживяване в една все още автентична част от Балкана!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Ясеново. Преходът ни започва по пътека, плавно набираща височина по южните склонове на Стара Планина. Излизайки от горския пояс достигаме причудливата скала Арманкая, предоставяща ни страхотен изглед към Казанлъшкото поле, Средна гора и издигащия се над нас масив на връх Триглав. Продължаваме изкачването си по обзорен рид и скоро навлизаме в гора от вековни буки, през която по почти равна пътека достигаме хижа Узана. Оставяме багажа си и се отправяме към връх Исполин за един незабравим залез. Връщаме се в хижата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 10 км.

 • 2

  Закусваме и без багаж отиваме до Географския център на България, намиращ се по-малко от 2 километра от хижата. Връщаме се обратно, за да си вземем багажа и поемаме отново към връх Исполин. Отново стъпваме на кота 1523 метра, но този път ще обходим и съседните връхчета – Тузлата и Чифута. От Чифута ще се спуснем по приятна пътека отново до подножието на планината, но преди да достигнем селото и мястото за среща с транспорта, ще се отклоним за кратко от пътеката и ще видим скалното образувание „Котката“ Отпътуваме към София, като няма да пропуснем да похапнем в изпитано заведение по пътя.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече