Връх Ибър - в сърцето на източна Рила

Виж снимките

Връх Ибър е разположен в едноименния дял на Източна Рила. Малко върхове в тази част на планината изглеждат така внушителни и малко от тях успяват да изкушат планинарите за еднодневен преход. Исполинът Ибър обаче изпъква над своите съседи с величествените скали, увенчали северните му склонове и същевременно с тревистите си южни скатове. Това го прави идеален за прекрасен есенен преход и ние ще се възползваме от това! Ще се изкачим до панорамното му чело, а при хубаво време ще се изкачим още и до върховете Каменити чал и Ортачал – един великолепен завършек на това панорамно ходене!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на язовир Белмекен. Преходът ще започне със стръмно, но кратко изкачване до високата платовидна част на Източна Рила. Веднъж стигнали до билото ни очаква приятен преход по полегатите билни заравнености на планината. Хоризонтите са увенчани със Пирински и Родопски върхове, а пред нас се възправя гордият Ибър. След финално изкачване достигаме и най-високата му точка, гледките, от която ни възнаграждават за усилията, които сме положили. Според метеорологичните условия и възможностите на групата опитният водач на групата ще прецени следващия маршрут и ще реши дали да се изкачат и върховете Каменити чал и Ортачал преди да избере най-подходящия път за слизане до мястото за среща с транспорта. За финал ще посетим изпитана механа, преди да отпътуваме към София.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече