Връх Драгойна и Тракийските светилища край Буково

Виж снимките

В Източните Родопи пролетта активно настъпва, обагряйки пасищата в зелено наметало окичено с цветя, гората се събужда и ТрекМания се отправя към едно от рядко посещаваните кътчета на планината – рида Драгойна. Този древен вулканичен купол се издига в самия край на планината, но освен феноменални гледки, неговите склонове крият древни светилища, крепости и тракийски култови места! Елате на едно мистично пътешествие в потайната Родопа, за да изкачим връх Драгойна и да преоткрием скалните ниши и светилища на Кара Кая, Кузгун Кая и гигантския Буковски скален лъв!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Драгойново, разположено в подножието на едноименния връх. Днес ще посветим денят си на разглеждането на тракийската крепост Козлек, а след това ще направим приятен пролетен преход през върховете Малка и Голяма Драгойна (813,6 метра) На върха ще разгледаме и обширните останки от тракийска крепост и ще се насладим на ширналата се безбрежна панорама към Горнотракийската низина. Залезът ще посрещнем от склоновете на  рида Аидаа (Мечковец) и ще научим древната му история. Нощувка в семеен хотел.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 10 км.

 • 2

  След закуска се отправяме към село Буково. Днес ще направим един кръгов преход из раззеленяващите се Родопски гори, по пътеки които ще ни отведат до поредица от светилища и култови обекти, скрити дълбоко в планината. Ще започнем със скалните ниши на Кара кая (една от многото), а след това ще продължим до огромния скален комплекс с ниши, пещера-утроба и пещера на Кузгун кая  (една от няколкото) Оттук ще се спуснем към един израз на българския патриотизъм, който е малко познат, спорен, но все пак впечатляващ – Буковския лъв! Пътеките продължават да ни водят през останките на траките, преминавайки през няколко големи шарапани. В късния следобед достигаме отново село Буково и отпътуваме към София.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече