Връх Бездивен, крепостта Моняк и удивителната Юмрук Кая

Виж снимките

ТрекМания ви представя едно уникално съчетание от крепости, върхове, пролетната природа и великолепните гледки на Източните Родопи! Ще се изкачим до крепостта Моняк и ще погледнем над меандрите на язовир Студен Калденец, ще преминем по най-дългия висящ мост в България и ще достигнем до китната махала Лисиците, където ще посетим скалните ниши Чит кая. Ще посетим величествената Юмрук кая и ще посрещнем залеза на фона на издигащите се над скалите лешояди! Черешката на тортата ще е изкачването на рядко посещавания връх Бездивен, издигащ се над язовир Кърджали и предлагащ великолепни панорами над целите Източни Родопи! Всичко това в съчетание на Родопски уют и вкусни ястия!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Тръгваме рано, защото ни очаква дълъг и наситен с емоции ден и се отправяме към село Широко поле. Оттук ще се изкачим до крепостта Моняк, разположена на скалист връх, издигащ се над спокойните води на язовир Студен Кладенец. Правим снимки и се спускаме към мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до най-дългия висящ мост в България. Преминаваме по него и се озоваваме в китната махала Лисиците, а желаещите ще имат възможност да посетят и разположените недалеч скални ниши при Чит кая. Връщаме се по моста и отпътуваме за село Гняздово. Очаква ни магичен завършек на деня! Ще се изкачим до обзорните висини на Юмрук кая, откъдето ще посрещнем залеза над язовира, а ако имаме късмет, ще наблюдаваме ята лешояди, кръжащи над нас или стада елени по поляните край скалите. Нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 10 км.

 • 2

  Отново ставаме рано. Днес ще се впуснем в едно запомнящо се приключение. На път за днешната ни цел ще посетим две изключително панорамни и красиви места - панорамните меандри на язовир Кърджали и река Арда - точки, от които ще направим запомнящи се снимки на страхотните природни дадености на страната ни. Пристигаме в подножието на масива на връх Бездивен, издигащ се в единия край на язовир Кърджали и се приготвяме за преход! Поредица от потайни пътеки, обзорни планински ридове, малки връхчета и скални кули ще ни отведат до най-високата част – връх Бездивен (1140 метра)… Тук оставаме просто бездиханни и без думи! Красотата на Източните Родопи е събрана около нас и ни залива с емоции! Правим снимки, почиваме  и започваме спускането към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, но не и преди да се отбием в местно изпитано заведение, за да се освежим и похапнем. Пристигане в София около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече