Връх Баба – зимния Етрополски Балкан

Виж снимките

Един връх изпъква ясно със своя силует сред всички останали върхове по Старопланинското било на Западния Балкан. Това е връх Етрополска Баба! Неговата пирамида не може да се сбърка и макар на самата му кота да има военен обект, изкачването му винаги се възнаграждава с прекрасни панорами! Отправяме ви зимно предизвикателство – едно приключение, което ще ни отведе до северните му склонове и ще ни покаже една непозната част от планината! Очакват ни много емоции, незабравими гледки и разбира се избрана кръчма за финал!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Етрополе. Поемаме по пътека водеща ни през горите на северните Старопланински склонове. Пресичаме няколко поляни по разлятия склон след гората и достигаме до билото на Дебелия рът. Пред нас се ширва необичайна гледка – само на километър от нас зее огромната дупка на рудник Елаците, с многобройните ѝ „етажи“, спускащи се в земните недра! Гледката е колкото замайваща, толкова и смущаваща… Ние обаче отправяме взор към издигащата се над нас пирамида на връх Етрополска баба! Оттук следваме директното панорамно ребро, което ни отвежда на върха, минавайки през по-малкия му събрат – Малка Баба. Достигаме огражденията на военния обект, на няколко метра от котата на върха – тук ще направим почивка и снимки. Панорамата определено е впечатляваща! Старопланинското било се шири от двете ни страни, хоризонтите на север и юг са безкрайни, а в краката ни котловините плуват в мъгли! Спускаме се обратно до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да спрем в изпитана механа, за да се сгреем и подкрепим след емоционалния зимен ден! Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече