Вихрен - титаничният първенец на Пирин

Виж снимките

Връх Вирен със своите 2914 метра и величествен профил заслужено заема мястото на най-висок връх в Пирин планина и освен това е и трети по височина планински първенец на целия Балкански полуостров! ТрекМания ви кани на един еднодневен преход по времето, на който ще стъпим на най-високата му точка и с помощта на професионалния ни водач ще опознаем тайните на великолепния Пирин! Ще имаме възможност да преминем по две от страните на върха, да зърнем легендарното планинско цвете – еделвайс и да посетим прочутата Байкушева мура – едно от най-старите дървета у нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за високите части на Пирин. Транспортът ни оставя в района на хижа Вихрен, където ще се подготвим за предтоящия ни преход. Поемаме по маркираната пътека, която лъкатуши на ситни серпентини сред клековете над хижата и пресича каменни полета преди да излезе на тревистите пасища в подножието на върха. Продължаваме изкачването и след около час и половина сме вече на седловината Кабата в сянката на Пиринския първенец и Хвойнати връх. Пред нас се простира долината на Влахините езера, а в обратна посока виждаме каменистия гребен на Тодорка. Следва финалното и стръмно изкачване по каменистия склон на върха, но и тук пътека се изкачва постепенно с многобройни завои и за по-малко от 4 часа от тръгването си достигаме нашата цел. Връх Вихрен – най-високият връх в цял Пирин, втори в България и трети на Балканите! Гледката оттук е винаги зашеметяваща! Цялото Мраморно било на Северен Пирин блести пред очите ни и ясно различаваме Кончето. Погледът ни обхожда Тодорка, Бъндеришки чукар, Полежан и Муратов връх и се губи в далечния хоризонт сред още десетки върхове! Тук ако групата е в добра форма, водачът ще удължи маршрута и ще се спуснем към Премката – седловината в подножието на връх Кутело. Това ще ни даде възможност да изследваме Казана и да усетим смазващите мащаби на северната стена на Вихрен, а в района на заслон Казана може да имаме късмет и да зърнем еделвайси! Спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече